I NATT: “Putin har blivit galen” – jämförs med Hitler

2024 02 09

Tucker Carlsons intervju med den ryska diktatorn Vladimir Putin var kritiserad redan på förhand.

Vid midnatt släppte den amerikanska tv-profilen sin intervju via sina egna kanaler.

Och reaktionerna på dess innehåll har inte låtit sig vänta.

– Min initiala slutsats är att Putin har blivit galen och att Carlson är en hopplös intervjuare, framhåller exempelvis Financial Times utrikeskommentator Gideon Rachman på X.

Monolog av märkliga utspel

I intervjun släpper Putin flera märkliga uttalanden.

Bland annat påstår han det inte var Ryssland som inledde kriget när den fullskaliga invasionen av Ukraina beordrades för nästan exakt två år sedan.

– Vi började inte detta krig. Vi vill få slut på det, hävdar Putin.

Tucker Carlson, och tittarna, får även en över halvtimmes historielektion där diktatorn avhandlar händelser i Ryssland ända från 800-talet till nutid.

Lovar Europa: "Kommer inte på fråga"

Putin avger också ett löfte till Europa och omvärlden.

Han hävdar att det inte finns några planer på att invadera några andra länder än Ukraina.

– Varför skulle vi göra det? Vi har helt enkelt inget intresse. Det kommer absolut inte på fråga.

Diktatorn vände sig särskilt mot Natoländerna Polen och Lettland som i flera sammanhang varnats av olika aktörer för att ligga nära till hands att drabbas av rysk aggression.

"Som att intervjua Hitler"

Tucker Carlsons intervju har väckt vilda reaktioner i flera delar av världen.

Särskilt i Ukraina tas videon emot av stor upprördhet.

– Förstår Tucker Carlson att djävulens budskap legitimerar helvetet på jorden? säger en 28-årig ukrainare som Kyiv Post talat med.

Även experterna kritiserar intervjun. Den var en propagandaseger för Putin.

– Det är lite som att en journalist går till Adolf Hitler och interbvjuar honom 1938-1938 – och förväntar sig att det man ska få höra är en ärlig kommunikation, säger exempelvis Rysslandsexperten Jakub Gozmirski enligt norska VG.

Två journalister fängslade

Den amerikanska a tv-profilen motiverade intervjun med att det är hans “skyldighet” som journalist att ställa stora makthavare till svars.

Han hävdade också att han är den första västerländska journalist att “bemöda sig” med att intervjua Putin.

Samtidigt sitter två amerikanska journalister fängslade i Ryssland i egenskap av att vara journalister. Utspelet har också kritiserats av BBC som vid upprepade tillfällen fått nej när de försökte intervjua den ryska ledaren.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 21

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen per automatik innebär en given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen