I NATT: Presidenten har landat – Fem utmaningar för Biden

2022 03 24

USA:s president Joe Biden har landat i Bryssel. Nu väntar flera toppmöten på kort tid för 79-årige Biden.

Den amerikanske presidenten ställs inför fem primära utmaningar, enligt BBC News USA-expert Anthony Zurcher.

En känsla av enighet

USA har hittills hållit jämna steg med sina allierade i Europa. Men allteftersom kriget drar ut på tiden kommer risken för oenigheten att öka. Biden måste övertyga sina allierade om att Natos stärkta beslutsamhet inte är ett tillfälligt tillstånd utan det nya normala.

Flyktingkrisen

Polen har tagit emot huvuddelen av ukrainska flyktingar som har flytt från kriget i hemlandet. Att öppna sina gränser för miljontals människor har belastat landet. Om det inte hanteras på ett kompetent sätt kan det leda till social oro och ekonomisk instabilitet.

Att säkerhetsställa att Polen förblir en pålitlig Nato-medlem är ett brådskande bekymmer för USA.

Militära lösningar

USA har lovat att ge Ukraina mer avancerad luftförsvarskapacitet. Men det återstår en del svårigheter.

Det finns en oro över vilken typ av luftmotstånd det finns från rysk sida, som skulle kunna slå hårt mot Nato och logistiken för transporten av vapnen. De måste hamna i ukrainska händer. Tillsammans med sina allierade måste USA åstadkomma en lösning.

En färdplan för sanktioner

Gigantiska sanktioner från Europa och USA har inte fått Ryssland att avsluta sitt brutala anfallskrig.

Västerländska allierade insisterar på att smärtan från sanktionerna kommer att öka med tiden. Samtidigt finns det en växande press på amerikanska och europeiska ledare att hitta nya sätt för att straffa Rysslands aggression i  Ukraina.

Kinafrågan

Tillsammans med Europa kommer USA göra allt i sin makt för att övertyga Kina att hålla avstånd gentemot Ryssland, och om det är möjligt – fördöma Putins agerande i Ukraina.

Hot om sanktioner, om landet hjälper Ryssland, tynger redan den kinesiska ekonomin. Men Kinas senaste stöd till en rysk medverkan i det kommande G20-mötet tyder på att uppgiften inte kommer att bli enkel.

Foto: The White House

Text: Redaktionen