I NATT: Polisen ryter ifrån mot folkets beteende

2023 03 07

Polisen förbereder sig på att tisdagen kommer att bli en mycket besvärlig dag och att myndigheten kommer att ha att göra.

Detta på grund av snöovädret som blåser in över stora delar av södra Sverige.

Men också för att man tar för givet att det kommer bli stora problem på vägarna – som konsekvens av att folket i trafiken generellt är för dåliga på att följa de råd som gäller vid utmanande väderförutsättningar.

– Man måste titta på underlaget när man går ut. Hur känns det? Behöver man skrapa rutorna kanske det är halt på vägarna, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson till Aftonbladet.

Han tillägger:

– Då får man anpassa sig. Vad fan, det är inte hjärnkirurgi. Håll avstånd för tusan.

Håll er hemma

Skarpa uppmaningar har också kommunicerats om att inte ge sig ut alls idag – utan stanna hemma tills ovädret har passerat.

– Undvik att ta er ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen i Göteborg till samma tidning.

Uppgraderar varning till orange

Under gårdagen slog SMHI larm om gul varning i hela 15 av Sveriges 21 län på grund av snön som drar in. Lokalt kan det komma upp till 25 centimeter snö på kort tid.

Flera av dessa varningar har nu uppgraderats till orange. Det gäller norra Götaland, östra Svealand och norra Skåne.

Det gör att Trafikverket trappar upp sin beredskap.

– Ovädret och snön ställer till det med problem ute på vägarna med begränsad framkomlighet och kan resultera i avstängda vägar som följd. Trafikverkets entreprenörer plogar och halkbekämpar dygnet runt, de största vägarna först, framhåller myndigheten på sin hemsida.

"Ta varningarna på allvar"

Trafikverket, polisen och flera meteorologer är mycket tydliga med att du bör förvänta dig stora störningar under dagen.

– Ta varningarna som utfärdats på allvar, så är risken mindre att du råkar ut för överraskningar, uppmanar Trafikverket.

Fyra uppmaningar

På polisens hemsida har man publicerat fyra uppmaningar till dig som ändå måste ut och köra trots det svåra väglaget.

- Anpassa hastigheten till underlaget

- Håll avstånd till framförvarande bil

- Borsta rent bilrutorna

- Se till att ha extrakläder med dig i bilen och gärna någon dryck

Foto: Polisen Linköping resp Polisen (Johnny Gustavsson)

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen