I NATT: Polisen ryter ifrån mot folkets beteende

2023 03 07

Polisen förbereder sig på att tisdagen kommer att bli en mycket besvärlig dag och att myndigheten kommer att ha att göra.

Detta på grund av snöovädret som blåser in över stora delar av södra Sverige.

Men också för att man tar för givet att det kommer bli stora problem på vägarna – som konsekvens av att folket i trafiken generellt är för dåliga på att följa de råd som gäller vid utmanande väderförutsättningar.

– Man måste titta på underlaget när man går ut. Hur känns det? Behöver man skrapa rutorna kanske det är halt på vägarna, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson till Aftonbladet.

Han tillägger:

– Då får man anpassa sig. Vad fan, det är inte hjärnkirurgi. Håll avstånd för tusan.

Håll er hemma

Skarpa uppmaningar har också kommunicerats om att inte ge sig ut alls idag – utan stanna hemma tills ovädret har passerat.

– Undvik att ta er ut på vägarna om det inte är absolut nödvändigt, säger Hans-Jörgen Ostler vid polisen i Göteborg till samma tidning.

Uppgraderar varning till orange

Under gårdagen slog SMHI larm om gul varning i hela 15 av Sveriges 21 län på grund av snön som drar in. Lokalt kan det komma upp till 25 centimeter snö på kort tid.

Flera av dessa varningar har nu uppgraderats till orange. Det gäller norra Götaland, östra Svealand och norra Skåne.

Det gör att Trafikverket trappar upp sin beredskap.

– Ovädret och snön ställer till det med problem ute på vägarna med begränsad framkomlighet och kan resultera i avstängda vägar som följd. Trafikverkets entreprenörer plogar och halkbekämpar dygnet runt, de största vägarna först, framhåller myndigheten på sin hemsida.

"Ta varningarna på allvar"

Trafikverket, polisen och flera meteorologer är mycket tydliga med att du bör förvänta dig stora störningar under dagen.

– Ta varningarna som utfärdats på allvar, så är risken mindre att du råkar ut för överraskningar, uppmanar Trafikverket.

Fyra uppmaningar

På polisens hemsida har man publicerat fyra uppmaningar till dig som ändå måste ut och köra trots det svåra väglaget.

- Anpassa hastigheten till underlaget

- Håll avstånd till framförvarande bil

- Borsta rent bilrutorna

- Se till att ha extrakläder med dig i bilen och gärna någon dryck

Foto: Polisen Linköping resp Polisen (Johnny Gustavsson)

Text: Redaktionen