I NATT: Oväntat besked från Putin – efter en fråga om Trump

2024 02 15

När Donald Trump valdes till president 2016 gjordes det efter misstänkt rysk påverkan av valet.

Kopplingarna mellan den amerikanska expresidenten och Rysslands diktator Vladimir Putin stärktes sedan när det flera gånger träffades och skakade hand under Trumps mandatperiod.

Under den nuvarande valkampanjen har Trump också hyllat Putin som ett “geni” och hävdat att han kan framkalla fred i Ukraina på 24 timmar – på ett sätt som många misstänker skulle belöna den ryska invasionen.

Men när Putin själv igår fick frågan om han föredrar den republikanska presidentkandidaten eller demokraternas Joe Biden gav han i det sammanhanget ett oväntat besked.

Utan att tveka svarade han Biden.

– Han är en mer erfaren och förutsägbar person, en politiker av den gamla skolan, säger Putin enligt Reuters.

Mystiskt svar

Det var första gången som Putin offentligt kommenterade den amerikanska valrörelsen.

– Men vi kommer att arbeta med vilken amerikansk president som helst som det amerikanska folket har förtroende för, säger sedan diktatorn med ett mystiskt leende.

Enligt Reuters ska diktatorns kommentarer sannolikt tolkas som ofog, med bakgrund av det osäkra omvärldsläget och att relationerna mellan de båda länderna är sämre än på 60 år.

"Vem har inte slagit i huvudet?"

Under de senaste veckorna har frågan om Bidens mentala hälsa intensifierats ytterligare.

Även detta gav den ryska ledaren sin syn på.

– När jag träffade Biden i Schweiz, det är visserligen flera år sedan, sade folk redan då att han inte klarade av det. Jag såg inget sådant, säger Putin.

Diktatorn tog även upp en mindre smickrande incident för presidenten när han slog i huvudet då han gick ur en helikopter förra sommaren.

– Tja, vem av oss har inte slagit huvudet någonstans?

Kommenterade Natoutspelet

Putin kommenterade även Trumps senaste utspel om att man skulle strunta i att försvara ett Natoland som attackeras av Ryssland om landet i fråga inte levt upp till sina ekonomiska förpliktelser.

– Han har sin egen syn på hur relationerna med allierade bör utvecklas. Från hans synvinkel finns det en viss logik i detta, medan det från européernas synvinkel inte finns någon logik alls, och de skulle vilja att USA gratis fortsätter att utföra vissa funktioner som de fyllt sedan bildandet av Nato, säger den ryska ledaren enligt ABC News.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen