I NATT: Ovanligt väderfenomen – misstogs för bomber

2022 11 21

Under natten har snökaoset och väderläget i Stockholm förvärrats.

Redan igår varnade SMHI för allvarliga konsekvenser på grund av kraftigt snöfall i Stockholm.

– Allmänheten avråds från att genomföra aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling samt uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom, framhöll SMHI, som utfärdade orange varning med anledning av vädret.

Under natten har väderläget förvärrats och Trafikverket har förstärkt med bandvagnar, rapporterar Aftonbladet.

Ovanligt väderfenomen väckte stockholmarna

Den kraftigaste eskaleringen kom omkring 01-tiden i natt. Flera vittnesmål till Aftonbladet ringde in för att rapportera om någonting som lät som “bomber som kommer cirka 5 minuter emellan” och “vad vi trodde var en explosion och blev jätterädda”.

Polisen fick till och med ta emot samtal om vad som antogs vara skottlossning. Det handlade dock om ett kraftigt åskoväder som brakade loss över stora delar av Stockholm.

Ett mycket ovanligt väderfenomen som kallas för “thundersnow” (åsksnö).

– Det är en form av åska som, precis som annan åska, beror på stora spänningar. Skillnaden varför det blir snö är för att det finns kall luft i botten och varmare luft i de övre delarna av molnen. Då blir det någon form av spänningsskillnad mellan partiklarna i molnen. När det också kommer snöfall blir det extra dramatiskt, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.

Oftast inte "extremt" nog

“Thundersnow” förekommer ett par gånger per säsong i USA, men är mycket ovanligt i Europa. 

– Vanligtvis är inte väderförhållande “extrema” nog i Sverige för att det ska kunna inträffa. Oftast har det blivit så pass mild luft att det kanske blir regn eller ingen nederbörd alls och man hör någon åskknall fast det är vinter och kallt, tillägger Johan Groth, som menar att det är ett väderfenomen och inte ett klimatfenomen.

Varnar för strömavbrott

Vädret for stora konsekvenser för såväl bil- som kollektivtrafik i Stockholm på måndagen.

Enligt SR har SJ har ställt in en en rad avgångar under morgonen, framför allt mellan Stockholm och Uppsala, och stockholmarna ska även vara beredd på strömavbrott som i sin tur kan påverka vatten och mobilnät.

– Med anledning av den vädervarning som SMHI gett för bland annat Stockholms län är det av vikt att som invånare hålla sig informerad. Den som har möjlighet att jobba hemifrån imorgon, måndag, rekommenderas göra det, uppmanade polisen på sin hemsida igår kväll.

Foto: B. Morgan resp E. Myznik

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen