I NATT: Ovanligt väderfenomen – misstogs för bomber

2022 11 21

Under natten har snökaoset och väderläget i Stockholm förvärrats.

Redan igår varnade SMHI för allvarliga konsekvenser på grund av kraftigt snöfall i Stockholm.

– Allmänheten avråds från att genomföra aktiviteter som innebär utsatthet under förväntad väderutveckling samt uppmanas att vidta lämpliga förebyggande åtgärder för att minska konsekvenser för liv, miljö och egendom, framhöll SMHI, som utfärdade orange varning med anledning av vädret.

Under natten har väderläget förvärrats och Trafikverket har förstärkt med bandvagnar, rapporterar Aftonbladet.

Ovanligt väderfenomen väckte stockholmarna

Den kraftigaste eskaleringen kom omkring 01-tiden i natt. Flera vittnesmål till Aftonbladet ringde in för att rapportera om någonting som lät som “bomber som kommer cirka 5 minuter emellan” och “vad vi trodde var en explosion och blev jätterädda”.

Polisen fick till och med ta emot samtal om vad som antogs vara skottlossning. Det handlade dock om ett kraftigt åskoväder som brakade loss över stora delar av Stockholm.

Ett mycket ovanligt väderfenomen som kallas för “thundersnow” (åsksnö).

– Det är en form av åska som, precis som annan åska, beror på stora spänningar. Skillnaden varför det blir snö är för att det finns kall luft i botten och varmare luft i de övre delarna av molnen. Då blir det någon form av spänningsskillnad mellan partiklarna i molnen. När det också kommer snöfall blir det extra dramatiskt, säger Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.

Oftast inte "extremt" nog

“Thundersnow” förekommer ett par gånger per säsong i USA, men är mycket ovanligt i Europa. 

– Vanligtvis är inte väderförhållande “extrema” nog i Sverige för att det ska kunna inträffa. Oftast har det blivit så pass mild luft att det kanske blir regn eller ingen nederbörd alls och man hör någon åskknall fast det är vinter och kallt, tillägger Johan Groth, som menar att det är ett väderfenomen och inte ett klimatfenomen.

Varnar för strömavbrott

Vädret for stora konsekvenser för såväl bil- som kollektivtrafik i Stockholm på måndagen.

Enligt SR har SJ har ställt in en en rad avgångar under morgonen, framför allt mellan Stockholm och Uppsala, och stockholmarna ska även vara beredd på strömavbrott som i sin tur kan påverka vatten och mobilnät.

– Med anledning av den vädervarning som SMHI gett för bland annat Stockholms län är det av vikt att som invånare hålla sig informerad. Den som har möjlighet att jobba hemifrån imorgon, måndag, rekommenderas göra det, uppmanade polisen på sin hemsida igår kväll.

Foto: B. Morgan resp E. Myznik

Text: Redaktionen