I NATT: Nytt utspel från Erdogan – försöker bevisa svenskt “hyckleri”

2022 06 28

Sverige och Finland har bokat möte med Turkiet under Natotoppmötet i Madrid.

Turerna är välkända vid det här laget. Sverige vill gå med i Nato – men medlemsnationen Turkiet sätter käppar i hjulet för den svenska ansökningen. 

Ett motstånd som inte visar några tecken på att bli mindre.  Inför veckans Natotoppmöte i Madrid riskerar det istället att bli än mer kaosartat när Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nu lovar att visa upp "bilder" som ska peka ut Sverige som "hycklare".

Ska presentera bevis för “hyckleri”

När parterna ska träffas i Madrid har Erdoğan gått ut och sagt att han ska göra “allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Som en del av dessa medel sade Erdoğan att han både skulle förmedla dokument och bilder som visar på ett svenskt “hyckleri”. Han syftade på dokumentation kring “terrorgrupper”, däribland kurdiska militanta sådana.

Några andra detaljer kring vad det är för bevismaterial framgick inte.

Ingen attitydförändring

– Vi kommer tydligt att säga till dem att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte denna bild förändras, sade Erdoğan efter ett regeringsmöte i Ankara, enligt AP.

Kräver utlämning och vapen

Att Turkiet anser att Sverige har ett slappt förhållningssätt till grupper som Turkiet å sin sida har terrorstämplat är ett av skälen till att Erdoğan inte släpper in Sverige i Nato. En av dessa grupper är PKK, Kurdistans arbetarparti, samt dess syriska representanter.

Erdoğan kräver också att både Sverige och Finland utlämnar individer som efterlysts i Turkiet och att länderna åter börjar sälja vapen till den turkiska presidenten – någonting som upphörde efter att Turkiet gjorde militärt intrång i Syrien 2019.

“Backar inte”

En talesperson för den turkiska regeringen talade i liknande termer under gårdagen inför det stora Natomötet som inleds idag, och menar att bollen ligger på Sveriges planhalva nu.

– Deltagande i det här toppmötet betyder inte att vi tar ett steg tillbaka från vår position, säger Erdoğans talesperson Ibrahim Kalin enligt det turkiska regeringsorganet Daily Dabah.

Stoltenberg ger inga löften

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var noga med att inte ge några falska förhoppningar till Sverige om dess ansökan inför att medlemsländerna träffas i veckan.

– Vi jobbar nu tillsammans på ett avtal mellan Sverige, Finland och vår allierade Turkiet för att ytterligare adressera säkerhetsfrågor: vapenexport och striden mot terrorismen inkluderat, sade generalsekreteraren på en pressträff igår.

Låga förhoppningar

Sverige förväntar sig inte heller att få grönt ljus av Turkiet under mötet i fråga.

– Jag tror inte vi kommer så långt att vi kommer hela vägen fram, men det finns klara möjligheter till att ta konkreta steg, sade utrikesminister Ann Linde (S) till SVT i söndags kväll.

Telefonsamtal med Erdoğan

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade i telefon med Erdoğan i helgen inför det heta Madridmötet idag.

– Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdoğan och andra allierade ledare, framhävde Andersson på Twitter efteråt.

Foto: Nato

Text: Redaktionen