I NATT: Nytt utspel från Erdogan – försöker bevisa svenskt “hyckleri”

2022 06 28

Sverige och Finland har bokat möte med Turkiet under Natotoppmötet i Madrid.

Turerna är välkända vid det här laget. Sverige vill gå med i Nato – men medlemsnationen Turkiet sätter käppar i hjulet för den svenska ansökningen. 

Ett motstånd som inte visar några tecken på att bli mindre.  Inför veckans Natotoppmöte i Madrid riskerar det istället att bli än mer kaosartat när Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nu lovar att visa upp "bilder" som ska peka ut Sverige som "hycklare".

Ska presentera bevis för “hyckleri”

När parterna ska träffas i Madrid har Erdoğan gått ut och sagt att han ska göra “allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Som en del av dessa medel sade Erdoğan att han både skulle förmedla dokument och bilder som visar på ett svenskt “hyckleri”. Han syftade på dokumentation kring “terrorgrupper”, däribland kurdiska militanta sådana.

Några andra detaljer kring vad det är för bevismaterial framgick inte.

Ingen attitydförändring

– Vi kommer tydligt att säga till dem att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte denna bild förändras, sade Erdoğan efter ett regeringsmöte i Ankara, enligt AP.

Kräver utlämning och vapen

Att Turkiet anser att Sverige har ett slappt förhållningssätt till grupper som Turkiet å sin sida har terrorstämplat är ett av skälen till att Erdoğan inte släpper in Sverige i Nato. En av dessa grupper är PKK, Kurdistans arbetarparti, samt dess syriska representanter.

Erdoğan kräver också att både Sverige och Finland utlämnar individer som efterlysts i Turkiet och att länderna åter börjar sälja vapen till den turkiska presidenten – någonting som upphörde efter att Turkiet gjorde militärt intrång i Syrien 2019.

“Backar inte”

En talesperson för den turkiska regeringen talade i liknande termer under gårdagen inför det stora Natomötet som inleds idag, och menar att bollen ligger på Sveriges planhalva nu.

– Deltagande i det här toppmötet betyder inte att vi tar ett steg tillbaka från vår position, säger Erdoğans talesperson Ibrahim Kalin enligt det turkiska regeringsorganet Daily Dabah.

Stoltenberg ger inga löften

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var noga med att inte ge några falska förhoppningar till Sverige om dess ansökan inför att medlemsländerna träffas i veckan.

– Vi jobbar nu tillsammans på ett avtal mellan Sverige, Finland och vår allierade Turkiet för att ytterligare adressera säkerhetsfrågor: vapenexport och striden mot terrorismen inkluderat, sade generalsekreteraren på en pressträff igår.

Låga förhoppningar

Sverige förväntar sig inte heller att få grönt ljus av Turkiet under mötet i fråga.

– Jag tror inte vi kommer så långt att vi kommer hela vägen fram, men det finns klara möjligheter till att ta konkreta steg, sade utrikesminister Ann Linde (S) till SVT i söndags kväll.

Telefonsamtal med Erdoğan

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade i telefon med Erdoğan i helgen inför det heta Madridmötet idag.

– Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdoğan och andra allierade ledare, framhävde Andersson på Twitter efteråt.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen