I NATT: Generalen varnar för Putins planer

2022 03 28

Vladimir Putin vill se en ”Korea-lösning” i Ukraina.

Det hävdar Ukrainas militära underrättelsechef Kyrylo Budanov, enligt CNN.

Tvåstatslösning

Generalen hävdar att den ryska diktatorn vill dela upp Ukraina i två delar, som Nord- och Sydkorea. Budanov konstaterar att Ryssland har misslyckats med sin primära målsättning, att inta Kyiv och störta den sittande regeringen, och istället kommer att rikta majoriteten av sina krigsinsatser mot Ukrainas södra och östra delar.

Överväger koreanskt scenario

– Det finns skäl att tro att han överväger ett ”koreanskt” scenario. Det vill säga att ryska styrkor kommer att försöka etablera en skiljelinje mellan regioner som är ockuperade och regioner som de inte har kontroll över. I själva verket är det ett försök att skapa ett Nord- och Sydkorea i Ukraina, säger Kyrylo Budanov, till CNN.

Landkorridor till Krym

Vidare menar Budanov att Ryssland fortfarande är inriktade på att upprätta en landkorridor från den ryska gränsen till Krym, och konstaterar att han förväntar sig ett försök att förena ockuperade områden till en enda rysk enhet.

– Vi ser redan försök till att skapa ”parallella”  myndigheter i ockuperade områden och att människor tvingas ge upp [den ukrainska] valutan, säger han till CNN.

Öppnar för kompromiss

Samtidigt öppnar Ukrainas president Volodymyr Zelensky för en kompromiss med Ryssland om östra regionen i landet, Donbass. I en intervju med de få kvarvarande ryska oberoende medierna på söndagen klargjorde presidenten att han är för en tydlig kompromiss med Ryssland gällande regionen.

Tredje världskrig

– Jag vill ha så få offer som möjligt och att kriget ska pågå så kort tid som möjligt. Jag förstår att det inte är möjligt att fullständigt befria området, det skulle kunna leda till ett tredje världskrig, sade Zelensky, enligt BBC.

Presidenten vädjade om att ryska trupper ska återgå till sina positioner innan krigets början, den 24 februari. Då kan diskussioner om området inledas enligt presidenten.

– Det ska vara en kompromiss. Gå tillbaka till det som var och då kommer vi försöka lösa den svåra situationen i Donbass, fastställde Zelensky.

Foto: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen