I NATT: Nya uppgifter om explosionerna

2022 08 10

En högt uppsatt källa inom den ukrainska militären uppger att Ukraina låg bakom explosionerna vid den ryska flygbasen på Krym.

I ett uttalande i New York Times berättar källan att attacken utfördes av Ukraina, men uppger inte vilken typ av vapen som användes.

Källan framhåller att attacken var strategiskt planerad.

– Detta var en flygbas från vilken flygplan regelbundet lyfte för attacker mot våra styrkor, säger källan till New York Times.

Ingen officiell kommentar

Ukrainas regering har inte gjort ett officiellt uttalande.

Landets försvarsdepartement har dock kommenterat explosionerna i ett inlägg på sociala medier:

– Ukrainas försvarsdepartement kan inte fastställa orsaken till branden, men påminner återigen om reglerna för brandsäkerhet och förbudet mot rökning, skriver departementet.

 Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk kommenterade händelsen under gårdagen.

– Dagens explosioner i Novofedorovka är ytterligare en påminnelse om vem Krym tillhör, framhöll ministern i ett inlägg på Telegram. 

Förnekar ukrainsk inblandning

Ryssland hävdar att ingen riktad attack låg bakom explosionerna.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har ammunition på plats detonerat och orsakat explosionerna.  

Sergej Aksyonov, Krym-regionens administrativa chef, har bekräftat att explosionerna skedde vid militärbasen Saki. Han har även uppgett att en person har dött och att fem personer har skadats.  

Vändpunkt i kriget

Om Ukraina låg bakom attacken är det första gången som den ukrainska militären utförde en attack mot en militär anläggning på Krym, uppger Reuters.

Ryssland ockuperade halvön 2014.

Krym har använts som ett viktigt strategiskt fäste under invasionen av Ukraina. Den ryska armén har enligt uppgift 193 militära anläggningar på halvön.

Zelensky: Vi ska befria Krym

Kriget måste avslutas med att Krym befrias från den ryska ockupationsmakten.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky i sitt nattliga tal

– Vi kommer aldrig att glömma att Rysslands krig mot Ukraina började med ockupationen av Krym. Ryssland har förvandlat vår halvö, som alltid har varit och alltid kommer att vara en av Europas bästa platser, till en av Europas farligaste platser. Regionen kan aldrig bli säker förrän Krym är befriat,  säger han och tillägger:

– Ukraina ska bli helt befriat.

Foto: Volodymyr Zelensky resp Sociala medier

Text: Redaktionen