I NATT: Ny kritik mot kriget

2022 05 26

Flera militärbloggare med stora följarskaror fortsätter att kritisera Rysslands krigsinsats i Ukraina.

Det skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i sin senaste underrättelserapport.

Kritiken kommer nu även från oväntat håll.

Minister kritiserar Kreml

Igor Girkin, tidigare officer i den ryska säkerhetstjänsten (FSB) och numera försvarsminister i ryskkontrollerade folkrepubliken Donetsk riktar skarp kritik mot regimen i Kreml.

I en video som delats av ryska militärbloggare kritiserar Girkin den ryska regimens tafatta förberedelser inför invasionen av Ukraina.

Flera ansedda ryska militärbloggare har delat videon och delar Girkins uppfattning, rapporterar ISW. 

Har inte betalat

– Ryska militärbloggare som tagit del av inlägget skyller på att Kreml inte lyckats mobilisera styrkorna i Donetsk och att regimen inte försåg militärerna med nya vapen, trots att de under ett års tid rapporterade om att ukrainska styrkor förberedde motattacker mot regionen, skriver ISW.

I videon anklagade även Girkin Kreml för att inte ha betalt bataljonen i Donetsk. Han hävdar att de inte fått betalt på tre månader.

– Vissa militärbloggare hävdar att ukrainska styrkor har iscensatt videon, men den har fortfarande väckt en stor uppmärksamhet på pro-ryska Telegramkanaler. Oavsett videons äkthet belyser det en förändring hos de ryskspråkiga militärbloggarna, skriver tankesmedjan och tillägger:

– Det är omöjligt att veta vilken effekt  det kan ha på den allmänna uppfattningen om kriget i Ryssland, men det är en av de mest synliga och anmärkningsvärda förändringarna i attityden hos oberoende röster som tidigare var starkt pro-Kreml.

Höjer lönen

Kritiken växer mot Vladimir Putins krig i Ukraina. Nu höjer han lönerna för ryska soldater som strider i Ukraina, rapporterar NRK.

Putin har inte gått ut med detaljer om hur stor löneökningen blir.

Diktatorn motiverar sitt beslut med att dollarn har tappat mot rubeln. Enligt den ryska ledaren är ersättningen för militärer som jobbar utomland kopplad till den internationella valutamarknaden.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen