I NATT: Ny kritik mot kriget

2022 05 26

Flera militärbloggare med stora följarskaror fortsätter att kritisera Rysslands krigsinsats i Ukraina.

Det skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War, ISW, i sin senaste underrättelserapport.

Kritiken kommer nu även från oväntat håll.

Minister kritiserar Kreml

Igor Girkin, tidigare officer i den ryska säkerhetstjänsten (FSB) och numera försvarsminister i ryskkontrollerade folkrepubliken Donetsk riktar skarp kritik mot regimen i Kreml.

I en video som delats av ryska militärbloggare kritiserar Girkin den ryska regimens tafatta förberedelser inför invasionen av Ukraina.

Flera ansedda ryska militärbloggare har delat videon och delar Girkins uppfattning, rapporterar ISW. 

Har inte betalat

– Ryska militärbloggare som tagit del av inlägget skyller på att Kreml inte lyckats mobilisera styrkorna i Donetsk och att regimen inte försåg militärerna med nya vapen, trots att de under ett års tid rapporterade om att ukrainska styrkor förberedde motattacker mot regionen, skriver ISW.

I videon anklagade även Girkin Kreml för att inte ha betalt bataljonen i Donetsk. Han hävdar att de inte fått betalt på tre månader.

– Vissa militärbloggare hävdar att ukrainska styrkor har iscensatt videon, men den har fortfarande väckt en stor uppmärksamhet på pro-ryska Telegramkanaler. Oavsett videons äkthet belyser det en förändring hos de ryskspråkiga militärbloggarna, skriver tankesmedjan och tillägger:

– Det är omöjligt att veta vilken effekt  det kan ha på den allmänna uppfattningen om kriget i Ryssland, men det är en av de mest synliga och anmärkningsvärda förändringarna i attityden hos oberoende röster som tidigare var starkt pro-Kreml.

Höjer lönen

Kritiken växer mot Vladimir Putins krig i Ukraina. Nu höjer han lönerna för ryska soldater som strider i Ukraina, rapporterar NRK.

Putin har inte gått ut med detaljer om hur stor löneökningen blir.

Diktatorn motiverar sitt beslut med att dollarn har tappat mot rubeln. Enligt den ryska ledaren är ersättningen för militärer som jobbar utomland kopplad till den internationella valutamarknaden.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen