I NATT: Kroatiens president vill stoppa ett svenskt medlemskap

2022 05 06

Natolandet Kroatiens president Zoran Milanovic  vill stoppa en potentiell Natoansökan från Sverige och Finland.

I kroatisk tv kallar han en svensk- finländsk ansökan för ”ett farligt äventyr” och uppmanar sitt lands parlament att rösta nej vid ett sådant scenario, rapporterar Yle.

Måste ratificeras

Om de två nordiska länderna beslutar sig för att ansöka till militäralliansen måste ansökningarna ratificeras av samtliga 30 medlemsländer. Kroatien har varit medlem i Nato sedan 2009.

Vallagen måste ändras

Presidenten framhäver att Kroatiens godkännande av en eventuell finsk och svensk ansökan inte bör ske innan vallagen i Bosnien-Hercegovina ändras.

– Jag älskar Finland och Sverige mest i hela världen, men jag har skrivit på för Kroatien så jag måste jobba för Kroatiens intressen. Om Finland och Sverige vill ansluta till Nato så kan vi tala om det, även om jag anser det vara ett farligt äventyr, säger presidenten.

Komplicerat politisk system

I ett komplicerat politisk system, som skapades efter krigsslutet 1995, så består Bosnien Hercegovina av två huvudsakliga administrativa enheter som representerar de tre stora etniska folkgrupperna, serber, bosnier och kroater.

Landets största kroatiska parti HDZ har krävt reformer som skulle ge Bosnienkroater mer makt – uppmaningar som backats upp av Milanovic och den kroatiska regeringen.

Bosnienkroater har tidigare hotat med att bojkotta valet i oktober om inte vallagen ändras så att enbart de får välja den kroatiska delen av presidentrådet, rapporterar SVT.

Inte i hans händer

Zoran Milanovic tillägger dock att beslutet om ett Natomedlemskap för Sverige och Finland inte ligger i hans händer, utan kommer att fattas av  parlamentet i Kroatien.

Presidentens roll i Kroatien är till stor del ceremoniell.

Har pratat med utrikesministern

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto  konstaterade på tisdagskvällen att han pratat med Kroatiens utrikesminister Gordon Grlic Radman.

– Han bekräftade att Kroatien stödjer Natos öppen dörr-policy och om Finland väljer att ansöka om Natomedlemskap. Kroatiens regering och parlament kommer vara för ett finländskt medlemskap, skriver Haavisto på Twitter.

Foto: Nato

Text: Redaktionen