I NATT: Minst 25 däck tömda på luft i Malmö

2022 12 20

Tre personer har gripits efter en klimataktion som riktade sig mot personbilar i Malmö.

Det rör sig om två män och en kvinna som under natten tog sig friheten att tömma däck på luft på över 20 bilar i den skånska staden, rapporterar Sydsvenskan.

Totalt är det över 25 däck som blivit saboterade och de gripna personerna blev tagna på bar gärning.

– Man tar dem med fingrarna i syltburken, säger Lasse Brundin vid Malmöpolisen.

Fick lapp med budskap

Det var runt midnatt natten till tisdagen som polisen fick samtalet om att någonting fuffens försiggick i Mellersta förstaden.

– Det är ett vittne som ser de här tre som sysslar med någonting vid en bil och så sätter de en lapp i rutan med sitt budskap, säger Lasse Brundin, som också är jourhavande förundersökningsledare.

Kan röra sig om fler

Sabotaget är inte utfört med kniv, utan istället har däcken tömts via ventilen där ett föremål tryckts ned så att luften pyser ut. 

Och det kan röra sig om betydligt fler än de 25 bilar som polisen hittills har hittat.

– Jag känner till ungefär 25 anmälningar i nuläget och sedan kan det dyka upp fler, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscentral, till Sydsvenskan.

Misstänkta för egenmäktigt förfarande

De tre personerna som gripits hävdar att det är en klimataktion som ligger bakom nattens händelser. En åklagare tittar dock just nu på fallet och ska besluta om fallet ska gå vidare till ett anhållande.

Personerna är misstänkta för egenmäktigt förfarande. Två är i 25-30-årsåldern medan den tredje inte har velat uppge sin identitet.

Inte första gången

Att bildäck töms på luft i Malmö med klimataktivistisk motivering har skett förut.

Exempelvis drabbades flera stadsjeepar i staden, så kallade SUV:ar, som fick sina däck förstörda i somras, rapporterade SVT i juni.

Även då fick bilägarna en lapp med en hälsning på vindrutan.

– Din SUV har blivit tillplattad. Du är säkert jättearg men ta det inte personligt. Det är inte du, det är din bil, framhölls det på lappen.

– Vi vill hjälpa dig så att du slipper fara runt, utan konsekvenstänk, i stadsområden med ditt massiva bränsleslukande och klimatskadliga fordon, stod det också på lappen som avslutas med hälsningsfrasen ”Tjingeling”.

Arkivfoto: Tjingelin

Text: Redaktionen