I NATT: Kvinnliga soldater vittnar om Rysslands grymhet

2022 04 06

Flera kvinnliga ukrainska soldater som tillfångatagits av den ryska armén vittnar om en brutal grymhet.

Enligt egna vittnesmål och uppgifter från ukrainska myndigheter ska de femton kvinnorna, som tillsammans med 86 andra krigsfångar släpptes ur rysk fångenskap i fredags, ha utsatts för brutal tortyr och misshandel, rapporterar CNN.  

Fördes till diktaturen

Efter att de kvinnliga soldaterna tillfångatogs fördes de till Ukrainas grannland och Rysslands bundsförvant Belarus.

Sedan fördes de vidare till den ryska staden Bryansk, som ligger mellan Kyiv och Moskva. Där inleddes grymheterna.

Klä av sig nakna

Kvinnorna tvingade att klä av sig nakna, sitta på huk och raka av sig håret i ett försök att bryta ner deras moral under förhör, berättar Ludmila Denisova, Ukrainas kommissionär för mänskliga rättigheter.

Denisova berättar även att några av kvinnorna tvingades att medverka i ryska propagandafilmer och att kvinnorna ”hotades och torterades” konstant.

Tydligt brott

Ryska arméns behandling av kvinnorna är ett tydligt brott mot Genèvekonventionens artikel 13 om behandling av krigsfångar, anser Denisova. Hon kräver att FN utreder händelsen.

Artikel 13 i Genèvekonventionens framhäver att ”krigsfångar alltid ska behandlas humant”.

Brott mot mänskliga rättigheter

– Jag uppmanar FN:s kommission för utredning av brott mot mänskliga rättigheter under Rysslands invasion av Ukraina och deltagande stater i OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) att uppmärksamma dessa brott mot mänskliga rättigheter för ukrainska krigsfångar, skriver Ludmila Denisova på Telegram, enligt CNN.   

Tidigare varningar

Ukraina har tidigare larmat om att ukrainska krigsfångar har utsatts för misshandel, svält, köldskador och psykisk misshandel i ryskt fångenskap, uppger CNN.

Efter förra veckans förhandlingar mellan delegater från Ukraina och Ryssland släpptes 86 krigsfångar från varje sida. Det är kriget största fångsutbyte hittills.

Foto: Armed Forces of Ukraine 

Text: Redaktionen