I NATT: Kräver förändring

2022 05 25

USA:s president Joe Biden kräver att den amerikanska kongressen ändrar vapenlagarna i landet efter masskjutningen i Texas.

Minst 21 personer dog när skytten 18-årige Salvador Ramos stormade skolan Uvalde i San Antonio, Texas och öppnade eld med automatvapen. 

Dådet skedde tio dagar efter att en annan 18-åring, Payton Grendon, skjutit ihjäl 10 personer på en stormarknad i Buffalo.

Under 2022 första fem månader har 213 masskjutningar inträffat i USA, enlig sajten Gun Violence Archive.

President Joe Biden adresserade USA:s befolkning i ett tal natten till onsdag. Presidenten kräver förändring.

Måste agera

– Jag är så trött på det. Vi måste agera. Och säg inte att vi inte kan påverka detta blodbad, sa Biden och frågade:

–  Som nation måste vi fråga oss när i guds namn ska vi stå upp mot vapenlobbyn? När i guds namn kommer vi att göra det som vi alla innerst inne vet behöver göras?

 Presidenten hänvisade till en incident för 20 år sedan, masskjutningen på skolan Sandy Hook, där 26 personer mördades – 20 barn och sex vuxna.

– Det har varit 900 incidenter på skolor sedan dess. Listan bara växer om man lägger till alla andra ställen, som biografer, kyrkor och, som för tio dagar sedan, livsmedelsbutiker.  

Vill ändra lagarna

President Biden uppmanar nu den amerikanska kongressen att ändra vapenlagarna i landet.

– Tanken att en 18-åring bara kan gå in i en vapenaffär och köpa två automatvapen är helt fel? När behöver du ett automatvapen förutom när du vill döda någon?

– Och vapentillverkarna har ägnat två decennier åt aggressiv marknadsföring av automatvapen och det har givit dem den största vinsten, fortsatte Biden och tillade:

– För tusan, vi måste ha modet att stå upp mot den här branschen. Jag vet att de flesta amerikaner stöder lagar baserade på ”sunt förnuft”

Foto: The White House

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen