I NATT: Kräver förändring

2022 05 25

USA:s president Joe Biden kräver att den amerikanska kongressen ändrar vapenlagarna i landet efter masskjutningen i Texas.

Minst 21 personer dog när skytten 18-årige Salvador Ramos stormade skolan Uvalde i San Antonio, Texas och öppnade eld med automatvapen. 

Dådet skedde tio dagar efter att en annan 18-åring, Payton Grendon, skjutit ihjäl 10 personer på en stormarknad i Buffalo.

Under 2022 första fem månader har 213 masskjutningar inträffat i USA, enlig sajten Gun Violence Archive.

President Joe Biden adresserade USA:s befolkning i ett tal natten till onsdag. Presidenten kräver förändring.

Måste agera

– Jag är så trött på det. Vi måste agera. Och säg inte att vi inte kan påverka detta blodbad, sa Biden och frågade:

–  Som nation måste vi fråga oss när i guds namn ska vi stå upp mot vapenlobbyn? När i guds namn kommer vi att göra det som vi alla innerst inne vet behöver göras?

 Presidenten hänvisade till en incident för 20 år sedan, masskjutningen på skolan Sandy Hook, där 26 personer mördades – 20 barn och sex vuxna.

– Det har varit 900 incidenter på skolor sedan dess. Listan bara växer om man lägger till alla andra ställen, som biografer, kyrkor och, som för tio dagar sedan, livsmedelsbutiker.  

Vill ändra lagarna

President Biden uppmanar nu den amerikanska kongressen att ändra vapenlagarna i landet.

– Tanken att en 18-åring bara kan gå in i en vapenaffär och köpa två automatvapen är helt fel? När behöver du ett automatvapen förutom när du vill döda någon?

– Och vapentillverkarna har ägnat två decennier åt aggressiv marknadsföring av automatvapen och det har givit dem den största vinsten, fortsatte Biden och tillade:

– För tusan, vi måste ha modet att stå upp mot den här branschen. Jag vet att de flesta amerikaner stöder lagar baserade på ”sunt förnuft”

Foto: The White House

Text: Redaktionen