I NATT: Kraftig motreaktion – avfyrade missiler

2022 06 06

Både Sydkorea och USA har svarat efter misstänkta förberedelser inför ett nordkoreanskt kärnvapentest.

Under gårdagen beordrade Nordkoreas diktator Kim Jong Un en uppskjutning av åtta ballistiska kortdistansrobotar, rapporterar Sky News.

Det var Nordkoreas artonde missiltest för året och enbart två veckor sedan det föregående, och enligt internationella medier väcks nu farhågor om att landet kan vara på väg att genomföra sitt första kärnvapenprov på fem år.

USA och Sydkorea sköt tillbaka

De nordkoreanska missiltesten har inte uppskattats av grannlandet Sydkorea eller dess allierade USA.

Under natten till måndagen svarade de båda länderna med att avfyra lika många så kallade yt-till-yt-missiler, den typ som avfyras från land och som också syftar att attackera markbaserade mål, skriver Sky News.

Förmåga att träffa Nordkoreanska mål

Avfyrningen av de amerikanska och sydkoreanska missilerna ämnade att visa “förmågan och beredskapen att utföra precisionsanfall” mot Nordkoreanska militära mål, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap som i sin tur citerade landets militär.

De åtta missilerna sköts iväg inom loppet av tio minuter och samtliga landade i Japanska havet.

“Hotar freden”

USA och Sydkorea har den senaste tiden arbetat för att stärka sina redan starka band länderna emellan. För en månad sedan avgav Sydkoreas president Yoon Suk-yeol ett löfte till Joe Biden om att praktisera en hårdare linje gentemot Nordkorea, erfar The Guardian.

– [Nordkorea] hotar freden regionalt och i världen, kommenterade den sydkoreanska presidenten Kim Jong Uns avfyrningar under helgen och lovade samtidigt ett “fast och strängt svar” på framtida provokationer.

Genomförde marinövning

De nordkoreanska missilerna avfyrades i samband med att USA genomfört en marinövning tillsammans med Sydkorea i Filippinska havet. 

Enligt sydkoreanska källor ska man ha noterat att missilerna sköts från minst fyra olika platser inom loppet av 35 minuter, vilket i så fall skulle vara ett rekord för avfyrningar under en och samma dag, uppger The Guardian.

“Fientlig politik”

Pyongyang har inte kommenterat uppskjutningarna, men har vid tidigare tillfällen varnat USA för militärövningar med grannen i syd och upplever en “fientlig politik” från Washington gentemot Nordkorea.

Nordkorea moderniserar militären

Enligt Leif-Eric Easly, professor i internationell säkerhet  vid Ewha University i Seoul, tyder avfyrningarna på att Nordkorea håller på att modernisera sin militär.

– Att avfyra många projektiler på en gång från olika platser tyder på att Pyongyang övar på att övermanna Sydkoreas missilförsvar. [USA och Sydkorea] svarade snabbt på Kim-regimens senaste missilskjutningar med motskjutningar som visar kombinerad beredskap för precisionsslag mot attackens källa, säger han enligt The Guardian.

Foto: White House resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen