I NATT: Kraftig motreaktion – avfyrade missiler

2022 06 06

Både Sydkorea och USA har svarat efter misstänkta förberedelser inför ett nordkoreanskt kärnvapentest.

Under gårdagen beordrade Nordkoreas diktator Kim Jong Un en uppskjutning av åtta ballistiska kortdistansrobotar, rapporterar Sky News.

Det var Nordkoreas artonde missiltest för året och enbart två veckor sedan det föregående, och enligt internationella medier väcks nu farhågor om att landet kan vara på väg att genomföra sitt första kärnvapenprov på fem år.

USA och Sydkorea sköt tillbaka

De nordkoreanska missiltesten har inte uppskattats av grannlandet Sydkorea eller dess allierade USA.

Under natten till måndagen svarade de båda länderna med att avfyra lika många så kallade yt-till-yt-missiler, den typ som avfyras från land och som också syftar att attackera markbaserade mål, skriver Sky News.

Förmåga att träffa Nordkoreanska mål

Avfyrningen av de amerikanska och sydkoreanska missilerna ämnade att visa “förmågan och beredskapen att utföra precisionsanfall” mot Nordkoreanska militära mål, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap som i sin tur citerade landets militär.

De åtta missilerna sköts iväg inom loppet av tio minuter och samtliga landade i Japanska havet.

“Hotar freden”

USA och Sydkorea har den senaste tiden arbetat för att stärka sina redan starka band länderna emellan. För en månad sedan avgav Sydkoreas president Yoon Suk-yeol ett löfte till Joe Biden om att praktisera en hårdare linje gentemot Nordkorea, erfar The Guardian.

– [Nordkorea] hotar freden regionalt och i världen, kommenterade den sydkoreanska presidenten Kim Jong Uns avfyrningar under helgen och lovade samtidigt ett “fast och strängt svar” på framtida provokationer.

Genomförde marinövning

De nordkoreanska missilerna avfyrades i samband med att USA genomfört en marinövning tillsammans med Sydkorea i Filippinska havet. 

Enligt sydkoreanska källor ska man ha noterat att missilerna sköts från minst fyra olika platser inom loppet av 35 minuter, vilket i så fall skulle vara ett rekord för avfyrningar under en och samma dag, uppger The Guardian.

“Fientlig politik”

Pyongyang har inte kommenterat uppskjutningarna, men har vid tidigare tillfällen varnat USA för militärövningar med grannen i syd och upplever en “fientlig politik” från Washington gentemot Nordkorea.

Nordkorea moderniserar militären

Enligt Leif-Eric Easly, professor i internationell säkerhet  vid Ewha University i Seoul, tyder avfyrningarna på att Nordkorea håller på att modernisera sin militär.

– Att avfyra många projektiler på en gång från olika platser tyder på att Pyongyang övar på att övermanna Sydkoreas missilförsvar. [USA och Sydkorea] svarade snabbt på Kim-regimens senaste missilskjutningar med motskjutningar som visar kombinerad beredskap för precisionsslag mot attackens källa, säger han enligt The Guardian.

Foto: White House resp President of Russia Office

Text: Redaktionen