UKRAINA: Kraftfull varning till ryska folket

2023 01 16

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vänder sig direkt till Rysslands civila befolkning.

Ännu en brutal attack ägde rum i Ukraina i helgen då Vladimir Putins krigsmaskin attackerade bostadshus i Dnipro.

Robotattacken uppges hittills ha dödat minst 30 personer och skadat fler än 70, varav flera barn, i vad som beskrivs som en av de blodigaste attackerna hittills under kriget.

Fördömer ryssars tystnad

Anfallet har nu fått Zelensky att rikta ett budskap till det ryska folket – där han fördömer deras tystnad efter attacken.

– Jag vill säga en sak till alla i Ryssland – och alla från Ryssland – som inte ens nu kan yttra några få ord för att fördöma den här terrorismen trots att de ser och vet allting väldigt väl, säger han i ett tal publicerat på Facebook sent på söndag kväll.

Varnar: "De kommer komma efter er"

Zelensky varnar också ryssarna för att deras oförmåga att göra motstånd mot vad som är fel kommer att få konsekvenser.

– Er fega tystnad, ert försök att “vänta ut”  vad som ska hända kommer enbart sluta med att samma terrorister kommer efter er en dag.

Han tillägger:

– Ondskan kommer alltid ihåg vem som räds den eller vem som förhandlar med den. Och när den kommer efter er kommer det inte finnas någon att skydda er.

200 namn

Den ukrainska presidenten förklarar också att Ukraina har en lista med 200 namn på personer som anses bidra till kriget och hjälpa Ryssland att ha ihjäl den ukrainska befolkningen.

Det finns såväl ryska som belarusiska och ukrainska namn på listan, enligt Zelensky.

– Jag anser att det är rätt att det idag finns ett beslut om att utöka våra sanktioner mot medborgare i Ryssland och andra personer som hjälper terrorn. Ansvaret för terrorn kommer att delas av alla: både de som dödar och de som hjälper till att döda, säger den ukrainska ledaren.

"Minima möjligheter"

Flera personer saknas fortfarande efter attacken mot flerfamiljshusen i Dnipro.

På söndagskvällen uppgav CNN att upp till 40 personer fortfarande kan befinna sig under spillrorna.

– Möjligheterna att rädda människor är nu minimala. Jag tror det kommer vara dussintals döda, säger stadens borgmästare Borys Filatov till Reuters.

Under helgen har även två vågor av missilattacker träffat mål även i andra delar av landet, inklusive huvudstaden Kyiv och den nordöstra staden Charkiv.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen