UKRAINA: Kraftfull varning till ryska folket

2023 01 16

Ukrainas president Volodymyr Zelensky vänder sig direkt till Rysslands civila befolkning.

Ännu en brutal attack ägde rum i Ukraina i helgen då Vladimir Putins krigsmaskin attackerade bostadshus i Dnipro.

Robotattacken uppges hittills ha dödat minst 30 personer och skadat fler än 70, varav flera barn, i vad som beskrivs som en av de blodigaste attackerna hittills under kriget.

Fördömer ryssars tystnad

Anfallet har nu fått Zelensky att rikta ett budskap till det ryska folket – där han fördömer deras tystnad efter attacken.

– Jag vill säga en sak till alla i Ryssland – och alla från Ryssland – som inte ens nu kan yttra några få ord för att fördöma den här terrorismen trots att de ser och vet allting väldigt väl, säger han i ett tal publicerat på Facebook sent på söndag kväll.

Varnar: "De kommer komma efter er"

Zelensky varnar också ryssarna för att deras oförmåga att göra motstånd mot vad som är fel kommer att få konsekvenser.

– Er fega tystnad, ert försök att “vänta ut”  vad som ska hända kommer enbart sluta med att samma terrorister kommer efter er en dag.

Han tillägger:

– Ondskan kommer alltid ihåg vem som räds den eller vem som förhandlar med den. Och när den kommer efter er kommer det inte finnas någon att skydda er.

200 namn

Den ukrainska presidenten förklarar också att Ukraina har en lista med 200 namn på personer som anses bidra till kriget och hjälpa Ryssland att ha ihjäl den ukrainska befolkningen.

Det finns såväl ryska som belarusiska och ukrainska namn på listan, enligt Zelensky.

– Jag anser att det är rätt att det idag finns ett beslut om att utöka våra sanktioner mot medborgare i Ryssland och andra personer som hjälper terrorn. Ansvaret för terrorn kommer att delas av alla: både de som dödar och de som hjälper till att döda, säger den ukrainska ledaren.

"Minima möjligheter"

Flera personer saknas fortfarande efter attacken mot flerfamiljshusen i Dnipro.

På söndagskvällen uppgav CNN att upp till 40 personer fortfarande kan befinna sig under spillrorna.

– Möjligheterna att rädda människor är nu minimala. Jag tror det kommer vara dussintals döda, säger stadens borgmästare Borys Filatov till Reuters.

Under helgen har även två vågor av missilattacker träffat mål även i andra delar av landet, inklusive huvudstaden Kyiv och den nordöstra staden Charkiv.

Foto: Volodymyr Zelensky

Text: Redaktionen