I NATT: Kopplas till koranbränning – nu svarar SD

2023 01 25

Högerextreme Rasmus Paludan hävdar att det inte var hans idé att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

I en intervju med DN pekade han ut två aktörer som han påstår uppmanat honom att genomföra aktionen som retat gallfeber på Turkiet och flera andra muslimska länder.

Paludan hävdar att förslaget kom från antingen en reporter från den högerextrema sajten Exakt24 eller från Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter Idag och programledare i SD-kanalen Riks.

Frick har tidigare berättat att han betalat ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet.

Riks lanserades  år 2020 av Sverigedemokraterna genom deras helägda webbtidning Samtiden.

”Frågor behöver ställas”

Chang Fricks inbladning har väckt frågor. Framför allt eftersom journalisten är kopplad till SD.

–  Det här handlar om en person som understött en aktion som gravt försvårar regeringsarbetet. Denna person jobbar för SD:s nyhetskanal, så kopplingen är ju uppenbar. Det borde ligga i SD:s intresse att ta offentligt avstånd från hans inblandning – i annat fall kan misstankar väckas om att detta är sanktionerat av partiet, sa Göran Sundström,  professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till DN under gårdagskvällen.

”Inte inblandade”

Nu svarar SD.

Rasmus Paludans koranbränning var inte sanktionerad av SD.

Det säger partiets gruppledare  och vice partiledare Henrik Vinge i en intervju med SVT Nyheter.

– Vi är över huvud taget inte inblandade i det, säger han till tv-kanalen.

Vidare hävdar SD:s gruppledare att Chang Frick ”inte är mer kopplad till SD än vad han är till SVT” och hänvisar till att Frick är delaktig i SVT:s humorprogram ”Invandrare för svenskar”.

– Men jag tycker också att Sverige är ett land med yttrandefrihet, vi är ett land med demonstrationsfrihet, och det har varit en dramatisk utveckling kopplat till den här Natoansökan på sistone, fortsätter Henrik Vinge.

Nekar inbladning

Chang Frick hävdar att han inte uppmuntrat någon att bränna koranen. Däremot har han uppmuntrat aktörer att protestera mot Turkiet och president Erdogan.

– Därav meddelade jag diverse aktivister på högerkanten att om intresse finns i att göra en markering mot Turkiet så är jag behjälplig. Det resulterade i att Paludan nappadet, säger Chang Frick till DN.

Reportern från högerextrema Exakt24 bekräftar sin inblandning, men nekar till att han har tagit initiativet.

– Jag frågade Paludan om han ville demonstrera mot Turkiet och han sa ja. Det var inte min idé men det pratades så mycket fram och tillbaka om det i olika kanaler. Tror att det var en kompis till någon, säger reportern till DN.

Firat koranbränningar

SD har tidigare kopplats till Rasmus Paludans koranbränningar.

Efter höstens succéval firade SD-politikern Kent Ekeroth  tillsammans med sin kollega på högerpopulistiska Samnytt valframgången med orden:

– Korankravallerna gjorde sitt jobb.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen