I NATT: Kopplas till koranbränning – nu svarar SD

2023 01 25

Högerextreme Rasmus Paludan hävdar att det inte var hans idé att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

I en intervju med DN pekade han ut två aktörer som han påstår uppmanat honom att genomföra aktionen som retat gallfeber på Turkiet och flera andra muslimska länder.

Paludan hävdar att förslaget kom från antingen en reporter från den högerextrema sajten Exakt24 eller från Chang Frick, ägare till nyhetssajten Nyheter Idag och programledare i SD-kanalen Riks.

Frick har tidigare berättat att han betalat ansökningsavgiften för demonstrationstillståndet.

Riks lanserades  år 2020 av Sverigedemokraterna genom deras helägda webbtidning Samtiden.

”Frågor behöver ställas”

Chang Fricks inbladning har väckt frågor. Framför allt eftersom journalisten är kopplad till SD.

–  Det här handlar om en person som understött en aktion som gravt försvårar regeringsarbetet. Denna person jobbar för SD:s nyhetskanal, så kopplingen är ju uppenbar. Det borde ligga i SD:s intresse att ta offentligt avstånd från hans inblandning – i annat fall kan misstankar väckas om att detta är sanktionerat av partiet, sa Göran Sundström,  professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, till DN under gårdagskvällen.

”Inte inblandade”

Nu svarar SD.

Rasmus Paludans koranbränning var inte sanktionerad av SD.

Det säger partiets gruppledare  och vice partiledare Henrik Vinge i en intervju med SVT Nyheter.

– Vi är över huvud taget inte inblandade i det, säger han till tv-kanalen.

Vidare hävdar SD:s gruppledare att Chang Frick ”inte är mer kopplad till SD än vad han är till SVT” och hänvisar till att Frick är delaktig i SVT:s humorprogram ”Invandrare för svenskar”.

– Men jag tycker också att Sverige är ett land med yttrandefrihet, vi är ett land med demonstrationsfrihet, och det har varit en dramatisk utveckling kopplat till den här Natoansökan på sistone, fortsätter Henrik Vinge.

Nekar inbladning

Chang Frick hävdar att han inte uppmuntrat någon att bränna koranen. Däremot har han uppmuntrat aktörer att protestera mot Turkiet och president Erdogan.

– Därav meddelade jag diverse aktivister på högerkanten att om intresse finns i att göra en markering mot Turkiet så är jag behjälplig. Det resulterade i att Paludan nappadet, säger Chang Frick till DN.

Reportern från högerextrema Exakt24 bekräftar sin inblandning, men nekar till att han har tagit initiativet.

– Jag frågade Paludan om han ville demonstrera mot Turkiet och han sa ja. Det var inte min idé men det pratades så mycket fram och tillbaka om det i olika kanaler. Tror att det var en kompis till någon, säger reportern till DN.

Firat koranbränningar

SD har tidigare kopplats till Rasmus Paludans koranbränningar.

Efter höstens succéval firade SD-politikern Kent Ekeroth  tillsammans med sin kollega på högerpopulistiska Samnytt valframgången med orden:

– Korankravallerna gjorde sitt jobb.

Foto: E. Akyurt

Text: Redaktionen