I NATT: Kim Jong Un agerar – spänningarna eskalerar

2023 03 14

Nordkorea avfyrade två ballistiska missiler över Japanska havet i natt.

Aktionen var en uppföljning på den varning om krigsavskräckande åtgärder som Nordkorea i helgen utlovade inför de amerikanska och sydkoreanska militärövningarna som inleddes igår, måndag.

Enligt Seoul är roboten den andra uppskjutningen på tre dagar och den första sedan övningarna satte igång, skriver The Guardian.

– Vår militär upptäckte två ballistiska missiler av kortdistanskaraktär. De avfyrades mot Japanska havet från Jangyon-området i södra Hwanghae-provinsen från 07.41 till 07.51 (lokal tid, red. anm.), säger Washingtons och Seouls stabschefer i ett uttalande.

Skärper vaksamheten

Spänningarna ökar nu mellan Nordkorea de två länderna, vars gemensamma militärövningar är de största på fem år.

– Vår militär har stärkt övervakningen och vaksamheten inför ytterligare uppskjutningar, samtidigt som vi har upprätthållit en full beredskapsställning genom nära samarbete mellan Sydkorea och USA, fortsätter stabscheferna.

Ökad nordkoreansk aggressivitet

USA:s och Sydkoreas övningar, som går under namnet Freedom Shield, fokuserar på “defensiva övningar” och en “förändrad säkerhetsmiljö” på grund av Nordkoreas ökade aggression, skriver The Guardian.

Från Nordkorea betraktas övningen dock som en repetition inför en stundande invasion och har vid upprepade tillfällen varnat för “överväldigande åtgärder” som svar.

– Den militära och politiska situationen på den koreanska halvön och i regionen har nått ett extremt läge på grund av de hänsynslösa militära konfrontationsmanövrarna och fientliga handlingar från USA och dess vasallstater, sade en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet för en dryg månad sedan.

Man klargjorde också att dialog inte är aktuellt så länge USA och dessa allierade hotar att förvandla koreahalvön till en “kritisk krigszon”.

Kan genomföra kärnvapentest

Analytiker har tidigare bedömt att Nordkorea troligen skulle använda just veckans militärövningar som en förevändning för att genomföra ett flertal missiluppskjutningar, och kanske till och med ett kärnvapentest.

– Fler skrämselhandlingar från Nordkorea borde inte komma som en överraskning, säger Chun In-bum, en före detta sydkoreansk armégeneral, till The Guardian.

– Det är också en möjlighet för Pyongyang att försöka visa att dess anledning att utveckla missiler är i självförsvarssyfte, säger Go Myong-hyung, forskare vid Asan Institute for Policy Studies i Seoul.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen