JUST NU: Kakabaveh har bestämt sig om Morgan Johansson

2022 06 07

Den politiska vilden lämnar besked om Morgan Johansson.

Amineh Kakabaveh lägger ned sin röst, meddelar hon alldeles nyligen i SVT:s Morgonstudion.

Det innebär att Morgan Johansson klarar sig, eftersom 174 ledamöter kommer att rösta för att fälla ministern medan 175 ledamöter kommer att rösta emot eller lägga ned sina röster. 

Motiveringen: "Han har levererat"

Enligt Kakabaveh fattade hon beslutet medan hon var på väg till tv-studion. Motiveringen till beslutet är Morgan Johanssons insatser i hedersfrågorna.

–Han har levererat när det gäller till exempel hedersfrågorna, det är faktiskt första justitieministern som på allvar tagit tag i hedersfrågorna, säger hon till SVT. 

Att ministern lyckats få till en lagstiftning om mäns våld mot kvinnor är också en del av beslutet att lägga ned sin röst.

Tvekat in i det sista

Beskedet kommer efter att den politiska vilden tvekat in i det sista.

– Jag väntar på besked, skrev hon i ett sms till Aftonbladet sen igår kväll och förtydligar sedan att hon syftar på ett besked från Socialdemokraterna.

Röstar idag vid lunch

Omröstningen om justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons framtid äger rum idag vid lunchtid. I går satt Socialdemokraterna i ett möte med Amineh Kakabaveh. 

Bland annat deltog partisekreteraren Tobias Baudin som dock inte vill svara på några frågor om mötet, uppger Aftonbladet.

Buschs nya erbjudande

Under partiledardebatten i TV4 i söndags kväll kom Ebba Busch (KD) med ett nytt erbjudande på bordet: låt Morgan Johansson lämna regeringen så blir det inga fler misstroendeförklaringar före valet.

SD vägrade haka på

Både Moderaterna och Liberalerna hoppade på tåget och ställde sig bakom KD:s erbjudande. Det vägrar dock Sverigedemokraterna göra, meddelade Jimmie Åkesson (SD) sent igår kväll.

– Glöm att Sverigedemokraterna kommer att lova regeringen frikort att missköta sig för att de gör sig av med en, förvisso exceptionellt usel, minister, framhöll partiledaren på Twitter.

Text: Redaktionen