I NATT: Jättestorm i USA – evakuering beordrad

2023 01 05

En evakueringsorder har i natt utfärdats söder om San Fransisco på grund av massivt oväder som slår mot hela Kalifornien.

Detta på grund av stor sannolikhet att stadsdelar kan komma att bli helt otillgängliga på grund av kraftiga översvämningar, rapporterar CNN.

Evakueringen är en konsekvens av den brutala storm som för närvarande drabbat USA:s västkust och staten Kalifornien i synnerhet.

– Jag uppmanar folk att följa evakueringen, säger Das Williams, demokratisk politiker i Santa Barbara.

Utlyst nödläge – blåser 85 meter per sekund

Vindbyarna har under natten nått orkanstyrka, på sina håll 85 respektive 77 meter per sekund, samtidigt som regnet faller.

– Vi räknar med att detta kan bli den mest utmanande och mest effektfulla serien av stormar som drabbar Kalifornien under de senaste fem åren, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newson enligt CNN.

Han hade tidigare under onsdagen utfärdat nödläge i staten.

– Om stormen förverkligas så som vi tror kan vi förvänta oss omfattande översvämningar, slamströmmar och strömavbrott i många samhällen.

Människor kommer att dö

Meteorologer i USA menar att stormen kommer att formas till en så kallad bombcyklon, en slags explosiv storm, och att man förväntar sig att människor kommer att dö.

– För att uttrycka det enkelt, detta kommer sannolikt vara en av de värsta stormarna på stor skala som meteorologerna har sett på länge, säger en representant för National Weather Services, NWS, enligt BBC.

– Det här är verkligen en brutal storm som måste tas på allvar.

"Förbereder oss på krig"

Skolorna har ställts in i hela Kalifornien under torsdagen och i San Fransisco har man delat ut sandsäckar för att förebygga översvämningar.

– Vi förbereder oss på ett krig, säger stadens borgmästare London Breed.

Det är andra gången inom loppet av en vecka som Kalifornien drabbas av kraftigt oväder. Över 90 000 ska redan ha förlorat tillgång till el.

Enligt NWS befinner sig hela 105 miljoner i riskzonen för ovädret. Ytterligare 30 miljoner som bor längre österut riskerar också att drabbas av stora stormar, bland annat tornados.

Arkivfoto: N. Noonan

Text: Redaktionen