I NATT: IS-ledare dödad

2023 01 27

Bilal al-Sudani, ansvarig för terrororganisationen IS etablering i Afrika, är död. 

Sudani dödades i en amerikansk militärräd i Somalia som beordrades av USA:s president Joe Biden.

Amerikanska trupper lokaliserade IS-ledaren  i ett grottområde i norra Somalia.

Skottlossning utbröt och Bilal al-Sudani dödades tillsammans med 10 andra IS-soldater, rapporterar The Guardian.

Bekräftar

USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftar uppgifterna.

– Den 25 januari, på order från presidenten, genomförde den amerikanska militären en anfallsoperation i norra Somalia som resulterade i flera döda Isis-medlemmar, inklusive Bilal al-Sudani, säger Austin och tillägger:

– Al-Sudani var ansvarig för att främja den växande närvaron av IS i Afrika och för att finansiera gruppens operationer över hela världen, inklusive i Afghanistan

Långvarig medlem

Sudani gick med i terrororganisationen för tio år sedan. Innan han anslöt till IS var Sudani involverad i att rekrytera och utbilda krigare till den extremistiska al-Shabaab-rörelsen i Somalia.

– Sudani hade en viktig operativ och finansiell roll med specialiserade färdigheter. Det gjorde honom till ett viktigt mål för USA:s insatser mot terrorism, säger en anonym amerikansk tjänsteman till The Guardian.

– Den här operationen, och alla andra som president Biden har genomfört, har tydliggjort att vi är fast beslutna att hitta och eliminera terroristhot mot USA och det amerikanska folket, var de än gömmer sig, tillägger tjänstemannen.

Planerades i flera månader

Förberedelserna inför räden mot Sudani pågick i flera månader.

– Amerikanska styrkor övade på en plats som konstruerats för att efterlikna terrängen där Sudani gömde sig, skriver den brittiska tidningen.

Amerikanska styrkor har länge opererat i Somalia.

På uppdrag av Biden-regeringen har amerikansk militär mestadels  genomfört regelbundna flyganfall för att stödja somaliska styrkor som kämpar mot al-Shabaab-rebeller.

Biten av hund

En amerikansk soldat skadade sig under räden.

Han blev biten av en amerikansk militärhund.

Text: Redaktionen