I NATT: Charterbolag anklagar SAS-piloterna för att ge falsk information

2022 07 11

Charterbolagen rasar mot pilotfackets beslut att sluta hämta strandade resenärer.

De strejkande SAS-piloterna har gjort undantag för att hämta charterresenärer som fastnat på semesterorter. Det slutar man med från och med idag, måndag.

Ett besked som får charterbolagen att gå i taket, rapporterar SVT.

– Det är något som får besvärliga konsekvenser för oss och naturligtvis för våra kunder, som blir ytterligare försenade, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på charterbolaget Ving.

Anklagas för lögn

Enligt pilotfacket finns det “alternativa resvägar” från populära och vältrafikerade semesterorter som exempelvis Rhodos, Kreta och Split.

Ett argument som är direkt felaktigt, enligt Claes Pellvik.

– Det här är uppgifter som inte stämmer. Det är oerhört svårt att hitta alternativa flyg eftersom hela Europas flygindustri går för högvarv, säger han till SVT.

“Finns inga alternativ”

Apollo är ett annat charterbolag som inte köper SAS-piloternas påstående om tillgängliga resvägar på annat håll. 5 000 kunder, däribland 300 svenskar, sitter fast på grund av strejken.

Utöver dessa har 15 000 Apollokonder tvingats ställa in sin semester. 4 000 av dessa är från Sverige.

– Om det hade funnits ersättningstrafik så hade vi bokat in dem på den. Hela flygindustrin är hårt ansatt. Det finns inga alternativ, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo, till kanalen.

SAS: “Oerhört besvikna”

Flygbolaget SAS är också upprörda över att pilotfacket slutar att hämta strandsatta resenärer.

– Vi är oerhört besvikna på våra resenärers vägnar, säger bolagets kommunikationschef Karin Nyman till Dagens Nyheter.

Pilotfacket lägger ansvaret på SAS

Pilotfackets argument är som sagt att det finns andra sätt för charterresenärerna att ta sig hem utan att SAS ska behöva flyga tillbaka dem.

– Intentionen med att undanta ett antal medlemmar från strejk var att hämta strandsatta resenärer på otillgängliga platser men SAS valde i stället att skicka flyg till en hel rad destinationer där andra alternativ finns tillgängliga, framhåller SAS Pilot Groups ordförande Martin Lindgren i ett pressmeddelande.

“SAS har kapacitet”

Han tillägger:  

– SAS har också annan tillgänglig kapacitet som kunde dirigeras om men har fått besked om att man av kommersiella skäl inte vill göra det. Därför tvingas vi nu avbryta de undantag vi gjort för charterflygningar de senaste dagarna.

Flygbolaget förnekar

Karin Nyman håller inte med om att SAS har kapacitet att hjälpa de strandsatta charterturisterna – inte ens om de skulle kunna aktivera de strejkande piloterna.

– Även om det inte hade varit strejk hade alla plan varit fullbokade. Vi har inte en chans att lyckas hitta nya flyg till alla passagerare. Hade vi kunnat boka om alla passagerarna på ett nytt plan hade vi gjort det, men det går inte, säger hon till DN.

Foto: SAS

Text: Redaktionen