I NATT: Hotar att marschera mot Moskva

2023 08 25

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin har dött i en flygkrasch utanför Moskva.  

Spekulationerna om vad som orsakade dödskraschen har varit många.

Ryska medier beskriver händelsen som “en olycka” och en förundersökning har tillsatts för att fastställa vad som skett.

Andra uppgifter, bland annat Wagners egna kanaler, hävdar att planet blivit nedskjutet eller att en bomb exploderat på planet. Den ryska militärledningen och diktatorn Vladimir Putin misstänks ha beordrat attentatet.

Nu förbereder Wagnergruppen en hämndaktion. Rysslands diktator Vladimir Putin och hans försvarsminister Sergej Sjojgu pekas ut som måltavlor.

–  Wagners legosoldater kommer att hämnas Putin och Sjojgu för deras ledares död. Uppmaningar om att hämnas mördarna svämmar över i chattgrupperna bland Prigozjins kanaler, framhåller Anton Gerashchenko, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, på sociala medie-plattformen X.

Sträcker ut handen till Wagner

I början av sommaren inledde Wagnergruppen, på order av Prigozjin, en marsch mot Moskva. Målet var enligt Wagnerledaren att avsätta den ryska militärledningen. Upproret avstyrdes dock innan legosoldaterna nådde den ryska huvudstaden.

Men nu kan det vara dags igen.

Och Wagnergruppen kan räkna med hjälp om man återigen väljer att agera mot regimen i Moskva.

Den "Ryska frihetslegionen” – sp, kämpar i solidaritet med Ukraina mot Putinregimens förtryck – har erbjudit sina tjänster.

Flera soldater, som uppges tillhöra gruppen, syns i ett filmklipp som fått stor spridning på sociala medier.

I filmklippet uppmanar militärerna till ett nytt uppror mot ledningen i Moskva.

– Efter att Putin mördat  Prigozjin har den Ryska frihetslegionen erbjudit Wagnersoldater att gå med dem och marschera mot Moskva, skriver den ukrainske bloggaren Igor Sushko som delat filmklippet på X.

 ”Kommer organisera marsch”

På Wagnergruppens Telegram-kanal har även hot om en ny marsch mot Moskva utfärdats.

– Om uppgifterna om  Prigozjins död bekräftas kommer vi att organisera en andra ”rättvisemarsch” mot Moskva, står det i ett inlägg på plattformen, enligt nyhetssajten Newsweek.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen