I NATT: Historiskt misslyckande för Ryssland – kunde inte betala utlandsskuld

2022 06 27

Putinregimen klarar inte av att betala sina skulder till omvärlden, vilket beskrivs som en stor prestigeförlust för Kreml.

Gårdagen utgjorde förfallodatum för Rysslands utlandsskuld – en skuld värd ungefär 100 miljoner dollar.

Men Vladimir Putin och Ryssland har misslyckats med att betala skulden i fråga, rapporterar Bloomberg News.

“Det är en fars”

Enligt Ryssland fanns pengar och landet var villiga att betala. Landet hävdar även att man förde över summan som skulle betalas till banken Euroclear, men att transaktionen uteblivit på grund av sanktioner. 

– Hela situationen är en fars, säger den ryska finansministern Anton Siluanov enligt Bloomberg, med hänvisning till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Ryssland bekräftar misslyckande

Siluanov bekräftar även att utbetalningen har misslyckats. Han menar att det beror på två skäl.

– Den första är att utländsk infrastruktur – korrespondentbanker, avveckling och clearingsystem, förvaringsinstitut – är förbjudna att utföra någon verksamhet relaterade till Ryssland. Den andra är att utländska investerare uttryckligen är förbjudna att ta emot betalningar från oss, säger han.

En miljard kronor har fastnat

Pengarna, upp till en miljard svenska kronor, tycks nu ha fastnat i samband med den ryska överföringen, enligt Bloomberg. 

Euroclear själva har inte uttalat sig huruvida de har blockerat betalningen, men säger däremot att man följer alla sanktioner.

Enorm prestigeförlust för Putin

Putin och Kreml var angelägna om att undvika att att missa deadlinen, vilket ses som en enorm prestigeförlust för regimen och hela nationen, skriver BBC.

Första gången sedan Lenin

Det är första gången som Ryssland inte förmår att betala en utlandsskuld sedan 1918.

På den tiden var det kommunistledaren Vladimir Lenin som vägrade att betala för det ryska imperiets skulder efter den bolsjevikiska revolutionen.

Problem även 1998

Även 1998 hade man dock problem med att betala i tid, då den inhemska valutan rubel stod inför en kris i samband med att Boris Jeltsin var på väg att lämna ifrån sig makten

Då inkom betalningarna för sent på grund av inhemska lån.

Tjänar en miljard dollar om dagen

Ryssland själva tycks dock inte vara särskilt oroade över den inhemska ekonomin efter helgens uteblivna skuldbetalning. Normalt är det omöjligt för länder i liknande situationer att låna pengar, men så är redan fallet för Ryssland på grund av sanktionerna. 

Åtminstone om de vänder sig till Väst.

Enligt Anton  Siluanov tjänar landet omkring en miljard dollar varje dag på export av fossila bränslen och den ryska finansministern sade i april att det inte är aktuellt att ta fler lån, uppger BBC.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen