I NATT: Grannländernas kaxiga kupp mot Ryssland

2022 06 06

Sergej Lavrov stoppas från ett besök i ryssvänliga Serbien efter en gemensam aktion av grannländerna.

Serbien är ett av få länder i Europa som har behållit sina vänskapsband med Ryssland efter att Vladimir Putin beordrade en invasion av Ukraina.

Bland annat har flera demonstrationer har hållits i landet där bilder kablats ut på tusentals pro-ryska serber som marscherat genom Belgrad till stöd för Ryssland.

Grannländerna sätter stopp

Men när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov planerade att besöka sina vänner i Serbien i början av veckan fick han snällt backa från sina planer. 

Anledningen är att tre av Serbiens grannländer sätter stopp för besöket, rapporterar BBC.

“Bemästrar inte teleportering”

EU-landet Bulgarien upprättade nämligen tillsammans med Nordmakedonien och Montenegro ett flygförbud i ländernas luftrum. Det gör det omöjligt för Lavrov att flyga till Serbien som istället får sitta kvar i Moskva.

– Vår diplomati har ännu inte bemästrat teleportering, konstaterade en källa för det ryska utrikesministeriet för BBC när den ombads kommentera Balkanländernas aktion för att stoppa Lavrovs resa.

Kreml bekräftar

Flygförbudet har även bekräftats officiellt från Kreml.

– Länderna som gränsar till Serbien har stängt den enda flygvägen för Sergej Lavrovs flygplan, som skulle avgå till Serbien. Den ryska delegationen var planerad att föra samtal i Belgrad, medan EU- och Natoländerna har stängt sitt luftrum, säger den utrikespolitiska talespersonen i Ryssland Maria Zakharova i en italiensk tv-sändning, uppger CNN.

Bulgarien gick i bräschen 

Från Bulgariens håll ser man det ryska besöket i regionen som oacceptabelt.

– Jag kan bekräfta att de bulgariska myndigheterna inte tillät flygningen av planet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ombord, som skulle fortsätta till Serbien, genom deras lands luftrum, säger den ryska ambassadören i Bulgarien Eleonora Mitrofanova enligt ryska nyhetsbyrån TASS.

Nära vänner med Ryssland

Serbien har inte anslutit sig till de omfattande sanktionerna som upprättats av EU gentemot Ryssland, inklusive flygförbud för ryska flyg. 

De två länderna samarbetar på flera fronter. Bland annat är Serbien kraftigt beroende av den ryska gasen, samtidigt stödjer Kreml Serbiens vägran att erkänna Kosovos självständighet. 

Sergej Lavrov skulle ha träffat Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad, uppger BBC. Det framgår inte om mötet planeras till ett annat datum.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen