I NATT: Grannländernas kaxiga kupp mot Ryssland

2022 06 06

Sergej Lavrov stoppas från ett besök i ryssvänliga Serbien efter en gemensam aktion av grannländerna.

Serbien är ett av få länder i Europa som har behållit sina vänskapsband med Ryssland efter att Vladimir Putin beordrade en invasion av Ukraina.

Bland annat har flera demonstrationer har hållits i landet där bilder kablats ut på tusentals pro-ryska serber som marscherat genom Belgrad till stöd för Ryssland.

Grannländerna sätter stopp

Men när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov planerade att besöka sina vänner i Serbien i början av veckan fick han snällt backa från sina planer. 

Anledningen är att tre av Serbiens grannländer sätter stopp för besöket, rapporterar BBC.

“Bemästrar inte teleportering”

EU-landet Bulgarien upprättade nämligen tillsammans med Nordmakedonien och Montenegro ett flygförbud i ländernas luftrum. Det gör det omöjligt för Lavrov att flyga till Serbien som istället får sitta kvar i Moskva.

– Vår diplomati har ännu inte bemästrat teleportering, konstaterade en källa för det ryska utrikesministeriet för BBC när den ombads kommentera Balkanländernas aktion för att stoppa Lavrovs resa.

Kreml bekräftar

Flygförbudet har även bekräftats officiellt från Kreml.

– Länderna som gränsar till Serbien har stängt den enda flygvägen för Sergej Lavrovs flygplan, som skulle avgå till Serbien. Den ryska delegationen var planerad att föra samtal i Belgrad, medan EU- och Natoländerna har stängt sitt luftrum, säger den utrikespolitiska talespersonen i Ryssland Maria Zakharova i en italiensk tv-sändning, uppger CNN.

Bulgarien gick i bräschen 

Från Bulgariens håll ser man det ryska besöket i regionen som oacceptabelt.

– Jag kan bekräfta att de bulgariska myndigheterna inte tillät flygningen av planet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ombord, som skulle fortsätta till Serbien, genom deras lands luftrum, säger den ryska ambassadören i Bulgarien Eleonora Mitrofanova enligt ryska nyhetsbyrån TASS.

Nära vänner med Ryssland

Serbien har inte anslutit sig till de omfattande sanktionerna som upprättats av EU gentemot Ryssland, inklusive flygförbud för ryska flyg. 

De två länderna samarbetar på flera fronter. Bland annat är Serbien kraftigt beroende av den ryska gasen, samtidigt stödjer Kreml Serbiens vägran att erkänna Kosovos självständighet. 

Sergej Lavrov skulle ha träffat Serbiens president Aleksandar Vucic i Belgrad, uppger BBC. Det framgår inte om mötet planeras till ett annat datum.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen