I NATT: Fruktansvärda nyheter från Kina

2022 09 01

Brott mot mänskligheten kan ha begåtts mot uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i Kinas nordvästra region Xinjiang.

Det skriver FN i en ny rapport som släpptes på onsdagen.

– Omfattningen av godtyckliga och diskriminerande frihetsberövande av medlemmar av uiguriska och andra övervägande muslimska grupper kan utgöra internationella brott, i synnerhet brott mot mänskligheten, skriver Michelle Bachelet, FN:s chef för mänskliga rättigheter, i rapporten.

Vidare fastslår rapporten att  "allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna har begåtts i Xinjiang-regionen, inom ramen för den kinesiska regeringens tillämpning av terrorismbekämpning och anti-"extremism"-strategier”.

– Anklagelser om tortyr och misshandel, inklusive tvångsmedicinsk behandling, är trovärdiga, framhåller Michelle Bachelet.

En miljon i läger

FN:s rapport publiceras drygt ett år efter att en kommitté av FN-experter rapporterat om att över en miljon uigurer och andra muslimska minoritetsfolk frihetsberövats och internerats i utomrättsliga läger i Xinjiang, rapporterar CNN.

I november 2019 publicerade New York Times uppseendeväckande uppgifter om hänsynslösa övergrepp mot uigurer i Xinjiangprovinsen. Tidningens uppgifter byggde på läckta dokument som indikerade att Peking spärrat in över en miljon uigurer för att ”omvändas och botas” samt utbildas till lojala medlemmar av kommunistpartiet.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch intervjuade 2019 över 50 personer som suttit i de omtalade lägren.

– De förhörde mig i fyra dygn utan att jag fick sova. Jag satt fastspänd på en stol. Jag fick också stå fastkedjad med armarna uppåt, så att mina tår knappt nådde ner till marken, berättade en av de intervjuade.

– Före varje måltid var vi tvungna att ställa oss upp och säga: ”Vi tackar partiet, hemlandet och president Xi. Vi önskar president Xi god hälsa, att vårt land ska blomstra och att alla etniska grupper ska leva i harmoni”, framhöll en annan.

Kinas svar

Kina har svarat på FN:s rapport.

I ett uttalande hävdar Peking att rapporten  "förvränger" Kinas lagar och politik.

Den kinesiska regimen vidhåller att lägren ingår i ett arbete mot terrorism.  

– Alla etniska grupper, inklusive uigurerna, är jämställda medlemmar av den kinesiska nationen. Xinjiang har vidtagit åtgärder för att bekämpa terrorism och extremism i enlighet med lagen, och effektivt stävja de frekventa förekomsterna av terroristaktiviteter. För närvarande åtnjuter Xinjiang social stabilitet, ekonomisk utveckling, kulturellt välstånd och religiös harmoni, skriver Peking i uttalandet enligt CNN.

Foto: L. Moura

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen