I NATT: Fruktansvärda nyheter från Kina

2022 09 01

Brott mot mänskligheten kan ha begåtts mot uigurer och andra muslimska minoritetsgrupper i Kinas nordvästra region Xinjiang.

Det skriver FN i en ny rapport som släpptes på onsdagen.

– Omfattningen av godtyckliga och diskriminerande frihetsberövande av medlemmar av uiguriska och andra övervägande muslimska grupper kan utgöra internationella brott, i synnerhet brott mot mänskligheten, skriver Michelle Bachelet, FN:s chef för mänskliga rättigheter, i rapporten.

Vidare fastslår rapporten att  "allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna har begåtts i Xinjiang-regionen, inom ramen för den kinesiska regeringens tillämpning av terrorismbekämpning och anti-"extremism"-strategier”.

– Anklagelser om tortyr och misshandel, inklusive tvångsmedicinsk behandling, är trovärdiga, framhåller Michelle Bachelet.

En miljon i läger

FN:s rapport publiceras drygt ett år efter att en kommitté av FN-experter rapporterat om att över en miljon uigurer och andra muslimska minoritetsfolk frihetsberövats och internerats i utomrättsliga läger i Xinjiang, rapporterar CNN.

I november 2019 publicerade New York Times uppseendeväckande uppgifter om hänsynslösa övergrepp mot uigurer i Xinjiangprovinsen. Tidningens uppgifter byggde på läckta dokument som indikerade att Peking spärrat in över en miljon uigurer för att ”omvändas och botas” samt utbildas till lojala medlemmar av kommunistpartiet.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch intervjuade 2019 över 50 personer som suttit i de omtalade lägren.

– De förhörde mig i fyra dygn utan att jag fick sova. Jag satt fastspänd på en stol. Jag fick också stå fastkedjad med armarna uppåt, så att mina tår knappt nådde ner till marken, berättade en av de intervjuade.

– Före varje måltid var vi tvungna att ställa oss upp och säga: ”Vi tackar partiet, hemlandet och president Xi. Vi önskar president Xi god hälsa, att vårt land ska blomstra och att alla etniska grupper ska leva i harmoni”, framhöll en annan.

Kinas svar

Kina har svarat på FN:s rapport.

I ett uttalande hävdar Peking att rapporten  "förvränger" Kinas lagar och politik.

Den kinesiska regimen vidhåller att lägren ingår i ett arbete mot terrorism.  

– Alla etniska grupper, inklusive uigurerna, är jämställda medlemmar av den kinesiska nationen. Xinjiang har vidtagit åtgärder för att bekämpa terrorism och extremism i enlighet med lagen, och effektivt stävja de frekventa förekomsterna av terroristaktiviteter. För närvarande åtnjuter Xinjiang social stabilitet, ekonomisk utveckling, kulturellt välstånd och religiös harmoni, skriver Peking i uttalandet enligt CNN.

Foto: L. Moura

Text: Redaktionen