I NATT: Frestande erbjudande till Trump

2023 01 26

USA:s förre president Donald Trump är välkommen tillbaka till Facebook och Instagram igen.

Det meddelade Meta sent under onsdagskvällen, rapporterar bland annat BBC.

I ett uttalande säger företagets talesperson för globala frågor, Nick Clegg, att allmänheten ska kunna “höra vad deras politiker säger”, och ger därför grönt ljus för expresidenten att återvända inom de närmsta veckorna.

Trumps konton har varit avstängda i två år efter att ha skrivit uppmuntrande inlägg om våldsverkarna vid stormningen av Capitolium 2021.

– Avstängningen var ett extraordinärt beslut som togs under extraordinära omständigheter, säger Nick Clegg, som menar att Facebook vidtagit åtgärder efter händelserna.

Utgör inte längre risk

Enligt Meta har en granskning av Trumps konton kunnat visa att de inte längre utgör en allvarlig risk för den allmänna säkerheten.

– En sådan sak får aldrig mer hända en sittande president, eller någon annan som inte förtjänar vedergällning, kommenterade huvudpersonen beslutet på sin egen sociala medieplattform Truth Social.

Han påstod även att Facebook “förlorat miljarder” efter att ha förbjudit “er favoritpresident, jag”.

Man är dock förberedd på om Trump skulle trampa i klaveret på nytt – då väntar högre straff och ännu längre avstängningar.

Kan bli stämd om han säger ja

Donald Trump har nu ett viktigt beslut att fatta. 

Facebook med tre miljarder användare är en gigantisk plattform jämfört med Truth Social, som påstås ha fem miljoner konton – varav flertalet sannolikt inte är aktiva.

Däremot har Trump ett exklusivt avtal med Truth Social som innebär att han är juridiskt bunden att först posta på sin egen plattform – sex timmar innan han skriver samma sak någon annanstans.

– Det betyder att om han gör ett inlägg på Facebook eller Twitter finns det en riska att han kan bli stämd, framhåller BBC:s reporter James Clayton.

Hård bevakning

Trumps exklusivitetsavtal med Truth Social går emellertid ut i juni. 

Därefter har han alltså fritt fram, men kommer att stå under betydligt hårdare bevakning än någonsin.

– Om han ändå bestämmer sig för att komma tillbaka måste han följa Metas regler. Det betyder att Trump kommer att behöva hålla tungan rätt i mun på Facebook, på ett sätt som han för närvarande inte behöver på Truth Social, skriver James Clayton.

"Hämmat det offentliga samtalet"

Republikaner har tidigare uppmuntrat Trump till att börja använda Facebook igen efter att expresidenten meddelat att han kommer göra ett nytt försök att komma tillbaka till makten i Vita huset.

– Vi tror att förbudet mot president Trumps konto på Facebook dramatiskt har förvrängt och hämmat det offentliga samtalet, framhöll Trumps kampanj i ett brev till Meta tidigare i veckan, enligt NBC News.

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen