I NATT: Frestande erbjudande till Trump

2023 01 26

USA:s förre president Donald Trump är välkommen tillbaka till Facebook och Instagram igen.

Det meddelade Meta sent under onsdagskvällen, rapporterar bland annat BBC.

I ett uttalande säger företagets talesperson för globala frågor, Nick Clegg, att allmänheten ska kunna “höra vad deras politiker säger”, och ger därför grönt ljus för expresidenten att återvända inom de närmsta veckorna.

Trumps konton har varit avstängda i två år efter att ha skrivit uppmuntrande inlägg om våldsverkarna vid stormningen av Capitolium 2021.

– Avstängningen var ett extraordinärt beslut som togs under extraordinära omständigheter, säger Nick Clegg, som menar att Facebook vidtagit åtgärder efter händelserna.

Utgör inte längre risk

Enligt Meta har en granskning av Trumps konton kunnat visa att de inte längre utgör en allvarlig risk för den allmänna säkerheten.

– En sådan sak får aldrig mer hända en sittande president, eller någon annan som inte förtjänar vedergällning, kommenterade huvudpersonen beslutet på sin egen sociala medieplattform Truth Social.

Han påstod även att Facebook “förlorat miljarder” efter att ha förbjudit “er favoritpresident, jag”.

Man är dock förberedd på om Trump skulle trampa i klaveret på nytt – då väntar högre straff och ännu längre avstängningar.

Kan bli stämd om han säger ja

Donald Trump har nu ett viktigt beslut att fatta. 

Facebook med tre miljarder användare är en gigantisk plattform jämfört med Truth Social, som påstås ha fem miljoner konton – varav flertalet sannolikt inte är aktiva.

Däremot har Trump ett exklusivt avtal med Truth Social som innebär att han är juridiskt bunden att först posta på sin egen plattform – sex timmar innan han skriver samma sak någon annanstans.

– Det betyder att om han gör ett inlägg på Facebook eller Twitter finns det en riska att han kan bli stämd, framhåller BBC:s reporter James Clayton.

Hård bevakning

Trumps exklusivitetsavtal med Truth Social går emellertid ut i juni. 

Därefter har han alltså fritt fram, men kommer att stå under betydligt hårdare bevakning än någonsin.

– Om han ändå bestämmer sig för att komma tillbaka måste han följa Metas regler. Det betyder att Trump kommer att behöva hålla tungan rätt i mun på Facebook, på ett sätt som han för närvarande inte behöver på Truth Social, skriver James Clayton.

"Hämmat det offentliga samtalet"

Republikaner har tidigare uppmuntrat Trump till att börja använda Facebook igen efter att expresidenten meddelat att han kommer göra ett nytt försök att komma tillbaka till makten i Vita huset.

– Vi tror att förbudet mot president Trumps konto på Facebook dramatiskt har förvrängt och hämmat det offentliga samtalet, framhöll Trumps kampanj i ett brev till Meta tidigare i veckan, enligt NBC News.

Foto: Donald Trump

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen