I NATT: Förbluffande ljussken över Ukraina – kaos utbröt

2023 04 20

En stark och stor ljusblixt dök upp på himlen ovanför Kyiv natten till idag, torsdag.

Ljusfenomenet fick huvudstadens militära administration att larma invånarna i regionen om att ett luftmål upptäckts på himlen.

Länk till en video finns längst ned i artikeln.

Militären gav besked om att luftförsvaret stod redo att skjuta ned objektet och flyglarmen började ljuda i staden, rapporterar Kyiv Independent.

– Gå ned i skyddsrum och invänta information. Filma inte eller posta någonting på nätet, framhöll stadens militär på Telegram.

Ändrade sig

Det mystiska skenet visade sig dock inte vara något angrepp, men beskeden svängde rejält i fråga om vad som hade orsakat fenomenet på himlen.

Några timmar efter att flyglarmen gått igång hävdade Kyivs militäradministration i ett uttalande att det var en Nasa-satellit som brunnit upp.

– För att undvika att någon på marken skulle skadas av fallande rymdskrot sattes flyglarmet igång, framhöll militärchefen Serhiy Popko.

Mer förvirring

Ytterligare förvirring uppstod när Andriy Yermak, stabschef för president Volodymyr Zelensky, gick ut på Telegram och förklarade att det var Ukrainas luftvärn som låg bakom ljusskenet.

Det inlägget togs dock bort relativt fort, uppger den ukrainska tidningen.

Samtidigt förnekade också flygvapnet att det skulle finnas hot om attacker över Kyiv för närvarande.

Nasa förnekar

Under natten har även amerikanska rymdorganisationen Nasa uppdaterat sin hemsida.

Där förklaras att en pensionerad rymdfarkost under namnet RHESSI förväntades återinträda i jordens atmosfär just på kvällen den 19 april, 21 år efter att den skickades upp, skriver Kyiv Independent med hänvisning till Nasa.

Nasa förväntar sig att det mesta av rymdfarkosten kommer att brinna upp när den färdas genom atmosfären, men vissa komponenter förväntas överleva återinträde. Risken att skada någon på jorden är låg – ungefär 1 på 2 467, framhåller organisationen.

Men Nasa förnekar samtidigt att det är RHESSI som har synts ovanför Kyiv, rapporterar BBC.

Enligt Rob Margetta från Nasas pressavdelning var satelliten fortfarande i omloppsbana när blixten observerades  ovanför Kyiv.

– Nasa och det amerikanska försvarsdepartementet fortsätter att spåra RHESSI, framhåller han för den brittiska kanalen.

Svensk forskare: Utesluter inte meteorit

Innan uppgifterna från Nasa hade den svenska rymdforskaren Eric Stempels, verksam vid Uppsala universitet, ifrågasatt om det verkligen var en fallande satellit som låg bakom det mystiska ljusskenet.

Han menar att det inte heller går att utesluta att det var en meteorit.

– Jag tycker inte riktigt att det ser ut som rymdskrot. Men på grund av situationen i Ukraina kan det hända mycket där, framhåller han till samma tidning i natt.

Ukrainska sociala medier har under natten fullkomligt svämmat över med teorier om vad blixten kan ha berott på.

Ett populärt tema bland alla föreslgna förklaringar är att den skulle ha orsakats av utomjordingar.

Se videon över ljusskenet på Twitter genom att klicka här.

Foto: Skärmdump, Twitter

Text: Redaktionen