I NATT: Förbluffande ljussken över Ukraina – kaos utbröt

2023 04 20

En stark och stor ljusblixt dök upp på himlen ovanför Kyiv natten till idag, torsdag.

Ljusfenomenet fick huvudstadens militära administration att larma invånarna i regionen om att ett luftmål upptäckts på himlen.

Länk till en video finns längst ned i artikeln.

Militären gav besked om att luftförsvaret stod redo att skjuta ned objektet och flyglarmen började ljuda i staden, rapporterar Kyiv Independent.

– Gå ned i skyddsrum och invänta information. Filma inte eller posta någonting på nätet, framhöll stadens militär på Telegram.

Ändrade sig

Det mystiska skenet visade sig dock inte vara något angrepp, men beskeden svängde rejält i fråga om vad som hade orsakat fenomenet på himlen.

Några timmar efter att flyglarmen gått igång hävdade Kyivs militäradministration i ett uttalande att det var en Nasa-satellit som brunnit upp.

– För att undvika att någon på marken skulle skadas av fallande rymdskrot sattes flyglarmet igång, framhöll militärchefen Serhiy Popko.

Mer förvirring

Ytterligare förvirring uppstod när Andriy Yermak, stabschef för president Volodymyr Zelensky, gick ut på Telegram och förklarade att det var Ukrainas luftvärn som låg bakom ljusskenet.

Det inlägget togs dock bort relativt fort, uppger den ukrainska tidningen.

Samtidigt förnekade också flygvapnet att det skulle finnas hot om attacker över Kyiv för närvarande.

Nasa förnekar

Under natten har även amerikanska rymdorganisationen Nasa uppdaterat sin hemsida.

Där förklaras att en pensionerad rymdfarkost under namnet RHESSI förväntades återinträda i jordens atmosfär just på kvällen den 19 april, 21 år efter att den skickades upp, skriver Kyiv Independent med hänvisning till Nasa.

Nasa förväntar sig att det mesta av rymdfarkosten kommer att brinna upp när den färdas genom atmosfären, men vissa komponenter förväntas överleva återinträde. Risken att skada någon på jorden är låg – ungefär 1 på 2 467, framhåller organisationen.

Men Nasa förnekar samtidigt att det är RHESSI som har synts ovanför Kyiv, rapporterar BBC.

Enligt Rob Margetta från Nasas pressavdelning var satelliten fortfarande i omloppsbana när blixten observerades  ovanför Kyiv.

– Nasa och det amerikanska försvarsdepartementet fortsätter att spåra RHESSI, framhåller han för den brittiska kanalen.

Svensk forskare: Utesluter inte meteorit

Innan uppgifterna från Nasa hade den svenska rymdforskaren Eric Stempels, verksam vid Uppsala universitet, ifrågasatt om det verkligen var en fallande satellit som låg bakom det mystiska ljusskenet.

Han menar att det inte heller går att utesluta att det var en meteorit.

– Jag tycker inte riktigt att det ser ut som rymdskrot. Men på grund av situationen i Ukraina kan det hända mycket där, framhåller han till samma tidning i natt.

Ukrainska sociala medier har under natten fullkomligt svämmat över med teorier om vad blixten kan ha berott på.

Ett populärt tema bland alla föreslgna förklaringar är att den skulle ha orsakats av utomjordingar.

Se videon över ljusskenet på Twitter genom att klicka här.

Foto: Skärmdump, Twitter

Text: Redaktionen


Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen