I NATT: EU:s besked om Ukraina – Unionen är splittrad

2022 03 11

Det blev en sen kväll för statsminister Magdalena Andersson (S) och hennes statskollegor i EU.

Toppmötet i Versailles avslutades vid 02.30-tiden i natt. Ämnet som diskuterades var föga förvånande Rysslands brutala krig i Ukraina, samt det sistnämnda landets potentiella framtid i EU.

En sak står klart efter mötet. Ukraina process om medlemskap i unionen kommer inte att påskyndas, trots påtryckningar från flera öststater. EU-länder från syd och väst säger nej - även Sverige.

Kan inte runda lagar och regler

– EU bygger på fördrag och lagar och regler och även om situationen är fruktansvärd i Ukraina så kan vi inte runda de lagarna och reglerna. Däremot kan vi göra mer för att stötta Ukraina i den här situationen, men också framåt för att stötta dem på vägen mot ett EU-medlemskap, säger statsminister Magdalena Andersson efter mötet med EU-ledarna.

EU är splittrat

EU är splittrat i frågan om Ukrainas medlemskap. Andra tongångar hörs från flera öststater. Elva länder i Öst och Centraleuropa vill att det krigsdrabbade landet ska få status som kandidatland, vilket skulle påskynda processen för ett framtida medlemskap.

Estlands premiärminister Kaja Kallas har benämnt ett medlemskap för Ukraina som en ”moralisk plikt” för EU. Det framhävde hon när hon talade i EU-parlamentet i onsdags, rapporterar Euronews.

– Det ligger inte bara i vårt intresse att ge Ukraina ett medlemskapsperspektiv, utan det är också vår moraliska plikt att göra det. Ukraina kämpar inte bara för Ukraina, utan för Europa. Om inte nu, när då, sade hon.

Solidaritetsklausulen

För Sveriges del var diskussionerna om EU:s solidaritetsklausul – EU-fördragets artikel 42 – viktiga. Klausulen slår fast att EU-länderna ska hjälpa varandra om ett medlemsland blir attackerat av främmande makt.

Det råder dock delade meningar om hur stark artikel 42 egentligen är. De flesta EU-länder är medlemmar i Nato, vars artikel 5 garanterar att ett angrepp på ett Natoland är ett angrepp på alla medlemmar.

Inför mötet skickade Magdalena Andersson, tillsammans med finska statsministern Sanna Marin, ett brev till medlemmarna i EU, där de betonade vikten av artikel 42.

Fick bra respons

Statsministern är nöjd över responsen från kollegorna i unionen.

–  De som tog upp det underströk det faktum att den här paragrafen finns och att den betyder någonting. Det är en tydlig indikation på att man inte kommer att förhålla sig passiv om ett europeiskt land skulle angripas. Det var faktiskt några också som jämförde med (Natos) artikel 5, kommenterade statsministern.

Foto: Y. Chai resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ryanair överväger ny regel – kan bli förbjudet att ha i handbagaget

2025 03 19

Ett vanligt och till synes ofarligt föremål kan komma att förbjudas i handbagage på flygplan.

Vid första anblick ser det inte mycket ut för världen.

Och många tar för givet att det inte skulle vara något problem alls.

Men faktum är att powerbanks, de portabla batteriladdarna som folk använder till mobilen när det inte finns tillgång till eluttag, utgör en brandrisk.

Blev först med förbudet

Ett flygbolag, Air Busan från Sydkorea, har redan tagit steget att förbjuda powerbanks i handbagage. 

Det skedde kort efter att ett av deras flygplan drabbades av en våldsam brand strax före avgång tidigare i år, med 176 personer ombord.

Bolaget är det första i hela världen att införa förbudet, men enligt norska Dagbladet överväger även flygbolag som Ryanair och EasyJet restriktioner i frågan.

– Säkerheten för våra passagerare och besättning är vår högsta prioritet. Vi övervakar situationen noga och kommer inte tveka att införa ett förbud om det behövs, säger en talesperson för Ryanair enligt den norska tidningen.

Norwegian: slängde 20 000 stycken

Faran med powerbanks är litiumbatteriet. På grund av brandfaran har många flygbolag sedan tidigare förbjudit föremålet i incheckat bagage.

Enligt Norwegian slängde man 20 000 konfiskerade powerbanks år 2023 för att folk inte har koll på reglerna.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, sade Peter Douglas Wärring från Swedavia till TV4 Nyheterna förra året.

Olika regler

Men nu kan det alltså bli stopp även i handbagaget i framtiden.

Trots att föremålet ännu inte har förbjudits på flyg i Europa har en del flygbolag dock redan särskilda regler för vad som gäller.

– Även om det vanligtvis är tillåtet att ta med sig en powerbank med lägre kapacitet för personligt bruk, är det alltid bra att kolla upp de specifika reglerna för ditt flygbolag och flygplatsen du reser från och för att undvika eventuella problem vid säkerhetskontrollen.

Det skriver bokningssajten Momondo på sin hemsida.

– Vanligtvis är enheter med upp till 100 watt-timmar tillåtna i handbagaget, och därmed genom säkerhetskontrollen. Det kan även finnas begränsningar när det kommer till antalet powerbanks per passagerare. Om du ska ta med dig flera enheter genom säkerhetskontrollen kan det vara bäst att kontrollera vad den enskilda flygplatsen och flygbolaget tillåter. 

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen


USA uppges planera chockbesked om Nato – “misstag av episka proportioner”

2025 03 19

USA och Trump-administrationen överväger en drastisk plan för Nato.

Pentagon genomför just nu en stor omstrukturering och nedskärningar pågår i den amerikanska militärens högkvarter.

Bland en av de planer som övervägs föreslås en enorm förändring för USA:s roll i försvarsalliansen Nato, uppger NBC News.

Enligt två försvarstjänstemän diskuteras att ge upp USA:s funktion som Natos högsta allierade befälhavare.

Det vore i så fall första gången på 75 år. Ända sedan 1951 och har en fyrstjärnig amerikansk general från USA lett alla Natos militära operationer i Europa.

"Första steget mot att lämna Nato"

Att ta bort rollen, som på militärspråk kallas SACEUR (Supreme Allied Commander Europe), vore ett symboliskt skifte i Natos maktbalans, skriver NBC.

Enligt James Stavridis, som tidigare tjänstgjort som SACEUR och som var chef för europeiska kommandot mellan 2009 och 2013, vore det ett första konkret steg mot att gå ur det transatlantiska försvarssamarbetet.

– Det skulle vara ett misstag av episka proportioner, och när vi väl ger upp det kommer de inte att ge tillbaka det. Vi skulle förlora ett enormt inflytande inom Nato, och detta skulle med rätta ses som förmodligen det första steget mot att helt lämna alliansen, framhåller Stavridis för tv-kanalen.

Ska spara 270 miljoner dollar

I USA:s planer finns ytterligare förändringar för Nato.

Ett förslag är att slå ihop fem av elva Natokommandon. Det skulle enligt NBC:s uppgifter kunna bidra till att totalt spara 270 miljoner dollar, drygt 0,03 procent av USA:s totala försvarsbudget.

Även det här förslaget möts av kritik från Stavridis.

– Rent praktiskt blir det för stort för en person att hantera. För många länder, för många människor, för många olika frågor.

"Skadar oss bara"

Ben Hodges, pensionerad general i USA, är också skeptisk.

– När man börjar minska kapaciteten hos högkvarteret som står för planering och underrättelseverksamhet, så skadar det oss bara, säger han till NBC.

Mandatet går ut i sommar

Christopher G. Cavoli är den general som för närvarande innehar rollen som SACEUR.

Han har haft huvudbefälet i stödet till Ukraina i kriget mot Ryssland, men generalens mandatperiod går ut i sommar.

LÄS MER: Elon Musk pekar ut Nato – alliansen kan stå näst på tur

LÄS MER: Trumps plan för Nato – här är länderna som överges

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen