I NATT: Efterlängtat besked för Ukraina

2022 04 20

Ukraina har bönat och bett om fler, modernare och bättre vapen för att kunna utkämpa striderna mot den ryska armén.

Nu verkar president Volodymyr Zelensy och hans regering fått gehör för sina krav.

Ökad konkurrenskraft

USA bekräftar att Ukraina har tagit emot stridsflygplan från flera länder. Dock inte från USA.

Landets försvarshögkvarter Pentagon bekräftar dock att USA har skickat reservdelar till plan. Avsikten med leveransen är att Ukraina ska kunna ha fler fungerande stridsflygplan i luften, bekräftar Pentagon.

Bekräftar leveransen

– Jag skulle bara säga, utan att gå in på vad andra nationer tillhandahåller, att de har fått ytterligare plattformar och delar för att kunna utöka sin flotta, sin flygplansflotta, säger Pentagons pressekreterare John Kirby, enligt CNN.

Han konstaterar att Ukrainas militär numera har fler stridsflygplan tillgängliga än för några veckor sedan. 

Trendbrott

Att Ukraina har tagit emot stridsflygplan från andra länder är ett trendbrott. President Zelensky och hans regering har framhävt att armén är underbemannad i samband med att Ryssland har inlett sin storskaliga offensiv i östra Ukraina, rapporterar Politico.

Ledningen i Ukraina har vädjat till Väst och Nato om leveranser av modernare vapen. 

Nyhetskanalen konstaterade att varken EU eller USA velat skicka stridsflygplan. Uppgifterna från Pentagon är således ett trendbrott. 

Tidigare under tisdagen rapporterades det även om att Ukraina har tagit del av de första leveranserna av ett massivt militärt stödpaket från USA.

800 miljoner dollar

Förra veckan godkände USA:s president Joe Biden det senaste i raden av militära stödpaket till Ukraina. Den nya leveranser beräknas vara värd 800 miljoner dollar och innehåller en rad offensiva vapen, något som USA tidigare inte har försett Kyiv med.

Bland annat kommer USA leverera elva attackhelikoptrar, 200 pansarfordon, 18 haubitsar, artilleripjäser med kaliber på 155 millimeter, och ytterligare 300 drönare av märket Switchblade.

Foto: T. Burke

Text: Redaktionen