I NATT: Efter utbrott av Covid-19 – Nordkorea rapporterar om ny “akut epidemi”

2022 06 20

Nordkorea har beordrat medicinsk personal och epidemiologiska utredare till södra delen av landet.

I provinsen Hwanghae i södra Nordkorea har både läkare och epidemiologisk expert anlänt under söndagen. 

Det rör sig om ett utbrott av en tarmsjukdom som har drabbat minst 800 familjer i den aktuella provinsen, rapporterar CNN och hänvisar till statliga medier i Nordkorea.

“Akut epidemi”

De nordkoreanska medierna beskriver utbrottet som en “akut enterisk epidemi”, vilket alltså anspelar på sjukdomar kopplade till mag- och tarmkanalen. 

Enligt sydkoreanska tjänstemän kan det röra sig om kolera eller tyfus, uppger CNN.

Vägrat acceptera hjälp

Utbrottet i fråga rapporterades första gången i torsdags, och innebär ytterligare påfrestningar för den isolerade diktaturen som kämpar både mot svält och alldeles nyligen en kraftig våg av Covid-19. 

Landets diktator Kim Jong-Un har vägrat ta emot någon hjälp av omvärlden när det kommer till vaccinering, vilket fick Världshälsoorganisationen, WHO, att varna hela världen för konsekvenserna.

– Det här är inte bra för folket i Nordkorea. Det här är inte bra för regionen. Det här är inte bra för världen, sade WHO:s nödorganisationschef Michael Ryan, enligt France 24 i början av månaden. 

Skickat akutteam

Under söndagen granskades invånare i den södra provinsen med “intensiv screening”, specialbehandling och övervakning av utsatta människor som barn och äldre, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA.

Ett akutteam bestående av bland annat lokala hälsotjänstemän som ska ställa blixtdiagnoser och hjälpa till med behandling har skickats till platsen. Åtgärder vidtas även för att inte störa arbetet med jordbruket, tillägger nyhetsbyrån.

Nästan 20 000 nya “feberfall”

Enligt nordkoreanska rapporter utför man bland annat desinfektionsarbete av för att säkra tillgången till dricks- och hushållsvatten.

Landet rapporterar även 19 310 nya “feberfall” under söndagen, utan att konstatera om det rör sig om de drabbade testat positivt för Covid-19.

CNN uppger att mer än 4,6 miljoner har uppvisat “febersymptom” i Nordkorea sedan landet först erkände ett utbrott av coronaviruset i mitten av maj.

Foto: M. Brandli

Text: Redaktionen