I NATT: Efter total förvirring – strejken är över

2022 07 19

Mitt i natten meddelade både SAS och pilotfacket att ett avtal är i hamn.

Gårdagskvällen tog minst sagt ett par märkliga svängar i den omtalade SAS-konflikten där hundratals piloter strejkat i två veckors tid. 

Runt 21-tiden meddelade SAS ordförande Carsten Dilling att man hade ett färdigt avtal – någonting som förnekades av flygbolaget blott en halvtimme senare.

Besked 03.20

Men 03.20 i natt kom så äntligen det besked som piloterna, och inte minst alla tiotusentals resenärer som påverkats av strejken, har väntat på.

Parterna är överens och strejken är avblåst, rapporterar flera medier, däribland Aftonbladet.

– I morgon går vi tillbaka till arbetet, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening.

“Äntligen”

SAS och piloterna är överens om ett nytt kollektivavtal som ska gälla i fem och ett halvt år.

Avtalet innebär bland annat att 450 uppsagda piloter ska återanställas.

– Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats, framhäver SAS vd Anko van der Werff i ett pressmeddelande.

Då är trafiken återställd

Enligt SAS räknar man med att få upp alla flyg i luften igen inom högst två dagar.

– Vissa trafikstörningar kommer att fortsätta under de följande dagarna medan normal trafik återupptas, meddelar flygbolaget på sin hemsida.

Redan idag uppges dock avgångar gå som planerat.

– Alla avgångar som är planerade att gå i dag kommer att lyfta, säger bolagets kommunikationschef Karin Nyman till SVT.

Kan bli nya köer på Arlanda

Köerna på Arlanda har varit en röd tråd under våren och sommaren.

De lättade en del under strejken, men kan nu bli värre igen då SAS återupptar sin flygtrafik.

– Det är 30–40 procent mindre avgångar från SAS och våra kunder, och vi står för runt 60 procent av alla flyg på Arlanda. Det är klart att det märkts för alla resenärer, säger Martin Johansson, klubbordförande för Unionen på SAS markservicebolag på Arlanda, till Dagens Nyheter.

Förlorat över 1 miljard kronor

Drygt 900 piloter har strejkat under de senaste två veckorna. 

Omkring 30 000 passagerare har påverkats varje dag, enligt siffror från norsk NRK.

SAS själva gick i mitten av förra veckan ut med att man förlorat totalt 1,3 miljarder kronor på strejken – mellan 100 och 130 miljoner kronor varje dag som strejken pågick.

Foto: Beckett P

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen