I NATT: Efter krigsprotesten i rysk tv – Nu är kvinnan försvunnen

2022 03 15

Mitt under bästa sändningstid på måndag i Rysslands Channel One dök en kvinna upp med en skylt bakom nyhetsläsaren.

På skylten stod det följande:

”NO WAR, följt av ”Russians against war” och, översatt till svenska, ”tro inte på propagandan, här ljuger de för dig”.

Anställd av tv-kanalen

Enligt uppgifter från flera medier heter kvinnan Maria Ovsyannikova och är anställd av Rysslands Channel One. I filmklippet säger hon att hon är ukrainare, uppmanar till protester mot kriget och framhäver att hon skäms över att arbeta för ”Kremls propagandaapparat”, rapporterar Financial Times, som har översatt hennes meddelande till ryska folket.

Arresterad av polis

Efter aktionen greps Ovsyannikova av polisen, rapporterar ryska människorättsgruppen OVD-Info human. Motiveringen är kortfattad. Kvinnan anklagas för att ha ”förtalat Rysslands väpnade styrkor”, uppger Financial Times.

Ovsyannikovas advokat har sagt att han inte kan hitta sin klient, trots tidigare rapporter om att hon förts till en polisstation i Moskva, rapporterar CNN.

Presidentens tack

I ett tal sent på måndagskvällen tackar Ukrainas president Volodymyr Zelensky kvinnan för hennes protest mot kriget.

 – Jag är tacksam gentemot de ryssar som inte slutar försöka förmedla sanningen. Jag vill personligen tacka kvinnan som gick in i studion på Channel One med en anti- krigsskylt, säger Zelenskyj enligt The Guardian.

Zelenskys uppmaning: Överlämna er

I samma video skickar presidenten en uppmaning till de ryska ockupanterna i Ukraina.

– På uppdrag av det ukrainska folket ger jag er en chans. Om ni överlämnar er till våra styrkor kommer vi att behandla er som människor ska behandlas: med värdighet. Inte på det sätt som ni behandlas i er armé, och på det sätt ni behandlar vårt folk. Välj.

Foto: YT

Text: Redaktionen