I NATT: Donald Trump åtalas

2023 03 31

USA:s före detta president Donald Trump åtalas.

Det bekräftar hans advokat Joe Tacopina för nyhetsbyrån AP.

Enligt CNN åtalas Trump av åtalsjuryn i New York för mer än  30 punkter relaterade till affärsbedrägerier.

Trump kallar det för en ”häxjakt”,

– Detta är den värsta politiska förföljelsen och försök till valpåverkan i historien. Från det att jag kom ner för den gyllene rulltrappan vid Trump Tower, och till och med innan jag svors in som er president i USA, har de radikala vänsterdemokraterna – fienden till de hårt arbetande män och kvinnor i detta land — bedrivit  en häxjakt för att förstöra Make America Great Again-rörelsen, skriver Trump i ett uttalande.

”Ingen står över lagen”

Flera demokrater har kommenterat åtalet mot Trump – bland annat  Richard Blumenthal, senator för Connecticut.

– Ingen person står över lagen – och kränkningar av lagen måste utredas hur mäktig personen än är. En stor jury har enligt uppgift beslutat att åtala den tidigare presidenten Trump efter en intensiv utredning som pågått i många månader. Vårt rättssystem har en skyldighet att följa fakta och lag vart de än leder. Tidigare president Trump kommer att ha samma rättigheter som alla åtalade brottslingar och rättssystemet kommer att anta att han är oskyldig tills motsatsen bevisats, framhåller senatorn i ett uttalande.

Historiskt

Trump blir den första ex-presidenten i USA som åtalas för brott.

Åtalspunkterna är okända, men utredningen handlar om att Trump i samband med valkampanjen 2016 betalade 130 000 dollar till porrskådisen Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om en tidigare relation med ex-presidenten.

Utbetalningen gjordes av Trumps före detta advokat Michael Cohen.

Cohen har själv medgett att han olagligt betalade ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott. Vidare uppger advokaten att han agerat på Trumps order, vilket skulle göra ex-presidenten medskyldig.

Då överlämnar han sig

Trump väntas överlämna sig till myndigheterna i New York på tisdag nästa vecka, erfar New York Times.

Staden förbereder sig inför stora protester från Trump-anhängare. Enligt källor till New York Times fruktar stadens polis ett upplopp. 

Säkerheten har stärkts runt domstolsbyggnaden på Manhattan.

Trump har tidigare uppmanat sina anhängare att protestera mot åtalet.

– DEN LEDANDE REPUBLIKANSKA KANDIDATEN & TIDIGARE PRESIDENTEN I USA, KOMMER ATT GRIPAS PÅ TISDAG NÄSTA VECKA. PROTESTERA, TA TILLBAKA VÅR NATION, skrev han på sin sociala medie-plattform Truth Social för drygt två veckor sedan.

Foto: Donald Trump FB

Text: Redaktionen