I NATT: Diktatorns ex-rådgivare fruktar det värsta

2022 04 08

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har missbedömt situationen i Ukraina, vilket kan utlösa en konflikt som i slutändan kan sprida sig utanför Ukrainas gränser och sätta världen i brand.

Det varnar diktatorns före detta rådgivare Gleb Pavlovsky för i en intervju med Radio Free Europé/Radio Liberty (RFL/RL).

Han är en person som känner diktatorn väl, då han jobbade som rådgivare och konsult i Kreml mellan 1996 och 2011.

Motivbilden

I intervjun konstaterar Pavlovsky att det inte fanns någon ”politisk motivering” bakom invasionen av Ukraina.

– Det är endast Putins eget beslut. Ingen annan än Putin skulle kunna fattat ett sådant beslut, inte ens Ramzan Kadyrov (Tjetjeniens ledare), om de hade haft något att säga till om, säger han till RFL/RL och tillägger:

– Ingen, inklusive jag, insåg hur manisk och besatt han måste ha varit av Ukraina. Vi underskattade omfattningen av det förfall som pågick i den ryska regeringen.

Har gått i en fälla

I intervjun med radiokanalen konstaterar Pavlovsky att Putin har ”gått i en fälla”.

– Ukraina var tänkt att vara en hävstång för att kunna pressa västvärlden till diskussioner om säkerhetsfrågor, säger han och hänvisar till de krav som Kreml offentliggjorde i december.

– Det är ett strategispel. Men jag blev förbluffad över att bevittna hur han kastade bort alla förhandlingsmöjligheter under bordet och istället valde denna märkliga pogrom som han kallar för en ”särskild operation”.

Borde skriva under

Ex-toppen i Kreml anser att det smartaste Putin kan göra är att skriva på ett fredsavtal. Han tror att diktatorn kommer att få svårt att utropa en seger i kriget där tusentals ryska soldater har dött.

Då vill han utropa segern

Trots det hävdar Pavlovsky, likt många andra Kremlobservatörer, att 9 maj kommer att bli ett viktigt datum för Ryssland och Putin.

Då firar landet årsdagen av segern över Nazityskland i andra världskriget med en parad på Röda torget. Han tror att Ryssland kan hävda att de ukrainska förlusterna i kriget hittills har gett den demilitarisering man utlovat och att det är möjligt att utropa segern på det gyllene datumet.

–  Det vore bra för Ryssland om en vapenvila utropas inför den 9 maj så man kan fira och ”sälja” den som en seger. Annars blir det ingen fred, förhandlingarna drar ut på tiden och Ryssland kommer få ännu större problem med sanktioner, säger han.

Det otänkbara

Pavlovsky varnar för att ett utdraget krig och ytterligare sanktioner kan leda till att Moskva eskalerar kriget i Ukraina med en eventuell spridning utanför landets gränser.

­– Om de inte väljer fred och bestämmer sig för att fortsätta kriget. Då kan det göra saker i Ukraina som kommer få denna konflikt att eskalera till en oförutsedd nivå, säger han och konstaterar att kriget kan utveckla sig till konventionell krigsföring mellan Ryssland och Nato.

– Jag vet inte exakt hur det skulle gå till,  men jag tror inte längre att detta är otänkbart eller omöjligt, säger Pavlovsky till Radio Free Europé/Radio Liberty.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen