I NATT: Diktatorns ex-rådgivare fruktar det värsta

2022 04 08

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har missbedömt situationen i Ukraina, vilket kan utlösa en konflikt som i slutändan kan sprida sig utanför Ukrainas gränser och sätta världen i brand.

Det varnar diktatorns före detta rådgivare Gleb Pavlovsky för i en intervju med Radio Free Europé/Radio Liberty (RFL/RL).

Han är en person som känner diktatorn väl, då han jobbade som rådgivare och konsult i Kreml mellan 1996 och 2011.

Motivbilden

I intervjun konstaterar Pavlovsky att det inte fanns någon ”politisk motivering” bakom invasionen av Ukraina.

– Det är endast Putins eget beslut. Ingen annan än Putin skulle kunna fattat ett sådant beslut, inte ens Ramzan Kadyrov (Tjetjeniens ledare), om de hade haft något att säga till om, säger han till RFL/RL och tillägger:

– Ingen, inklusive jag, insåg hur manisk och besatt han måste ha varit av Ukraina. Vi underskattade omfattningen av det förfall som pågick i den ryska regeringen.

Har gått i en fälla

I intervjun med radiokanalen konstaterar Pavlovsky att Putin har ”gått i en fälla”.

– Ukraina var tänkt att vara en hävstång för att kunna pressa västvärlden till diskussioner om säkerhetsfrågor, säger han och hänvisar till de krav som Kreml offentliggjorde i december.

– Det är ett strategispel. Men jag blev förbluffad över att bevittna hur han kastade bort alla förhandlingsmöjligheter under bordet och istället valde denna märkliga pogrom som han kallar för en ”särskild operation”.

Borde skriva under

Ex-toppen i Kreml anser att det smartaste Putin kan göra är att skriva på ett fredsavtal. Han tror att diktatorn kommer att få svårt att utropa en seger i kriget där tusentals ryska soldater har dött.

Då vill han utropa segern

Trots det hävdar Pavlovsky, likt många andra Kremlobservatörer, att 9 maj kommer att bli ett viktigt datum för Ryssland och Putin.

Då firar landet årsdagen av segern över Nazityskland i andra världskriget med en parad på Röda torget. Han tror att Ryssland kan hävda att de ukrainska förlusterna i kriget hittills har gett den demilitarisering man utlovat och att det är möjligt att utropa segern på det gyllene datumet.

–  Det vore bra för Ryssland om en vapenvila utropas inför den 9 maj så man kan fira och ”sälja” den som en seger. Annars blir det ingen fred, förhandlingarna drar ut på tiden och Ryssland kommer få ännu större problem med sanktioner, säger han.

Det otänkbara

Pavlovsky varnar för att ett utdraget krig och ytterligare sanktioner kan leda till att Moskva eskalerar kriget i Ukraina med en eventuell spridning utanför landets gränser.

­– Om de inte väljer fred och bestämmer sig för att fortsätta kriget. Då kan det göra saker i Ukraina som kommer få denna konflikt att eskalera till en oförutsedd nivå, säger han och konstaterar att kriget kan utveckla sig till konventionell krigsföring mellan Ryssland och Nato.

– Jag vet inte exakt hur det skulle gå till,  men jag tror inte längre att detta är otänkbart eller omöjligt, säger Pavlovsky till Radio Free Europé/Radio Liberty.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Bekräftat: “Sveriges sämsta matkedja” – har flera miljoner medlemmar

2024 07 17

Det har klagats högljutt på prisökningarna i de svenska matbutikerna de senaste åren.

Missnöjet kulminerade under förra våren när finansminister Elisabeth Svantesson (M) till slut kallade upp matjättarna Ica, Coop och Axfood.

– Det är oacceptabelt om det finns aktörer som höjer priserna i onödan, sade Svantesson vid tillfället.

I våras konstaterades också ett historiskt ras för Ica som tappade hela 11 procentenheter i Mediakademins förtroendebarometer.

Även Coop sjönk, dock med betydligt mindre siffror (2 procentenheter).

Trots allt godkända betyg

Men när matkunderna nyligen fick säga sitt visar det sig att betygen trots allt är ganska goda, trots stigande priser.

Det visar en större branschstudie för dagligvaruhandeln av Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

Inflationen har slagit hårt på matpriserna och kunderna har svårt att påverka i en bransch där några få stora aktörer sätter agendan”, säger Lovisa Svensson, projektledare på SKI, i en kommentar.

Hemköp sist på listan

Till skillnad från när SKI exempelvis mätt nöjdheten bland bankkunder är betygen relativt jämna när det gäller matbutikerna.

– Ja, vi är generellt ganska nöjda. Skillnaderna mellan branschens aktörer är ganska små, säger Lovisa Svensson.

SKI mäter utifrån ett kundindex på 0-100. Index över 75 räknas som “mycket bra” medan betyg under 60 tyder på ett “stort missnöje” bland kunderna.

Alla matjättar når över 60 – men den som närmast balanserar på gränsen är Hemköp, med två miljoner medlemmar i sin kundklubb, som parkerar på 65,3.

– Trots stigande livsmedelspriser har alla aktörer som ingår i denna studie fått ett kundbetyg över 60, vilket är vår gräns för godkänt, säger Isabelle Nagy, analytiker på SKI.

– Prisvärde och en bra image är avgörande faktorer som driver kundnöjdheten. Kunderna uppskattar även ett brett utbud och naturligtvis hög kvalitet på produkterna.

LÄS MER: “Sveriges sämsta bank” pekas ut

LÄS MER: Nya siffror: “Sveriges sämsta bank” för lån och sparande

Här är hela listan

Faktorer som höjt eller sänkt kundernas nöjdhet är var butiken ligger och hur kedjorna särskiljer sig från sina konkurrenter.

Här är hela listan (Kundnöjdhet 0-100):

  1. Lidl 72,9
  2. Willys 72,4
  3. ICA 71,4
  4. City Gross 71,3
  5. Branschen 70,9
  6. Coop 70,0
  7. Hemköp 65,3

Källa: Svenskt kvalitetsindex

LÄS MER: Bluff på Ica – kunder kommer att bli besvikna

LÄS MER: Kaffe rusar i pris – här är nya prislappen hos ICA

Foto: Gemma

Text: Redaktionen