I NATT: Diktatorns ex-rådgivare fruktar det värsta

2022 04 08

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har missbedömt situationen i Ukraina, vilket kan utlösa en konflikt som i slutändan kan sprida sig utanför Ukrainas gränser och sätta världen i brand.

Det varnar diktatorns före detta rådgivare Gleb Pavlovsky för i en intervju med Radio Free Europé/Radio Liberty (RFL/RL).

Han är en person som känner diktatorn väl, då han jobbade som rådgivare och konsult i Kreml mellan 1996 och 2011.

Motivbilden

I intervjun konstaterar Pavlovsky att det inte fanns någon ”politisk motivering” bakom invasionen av Ukraina.

– Det är endast Putins eget beslut. Ingen annan än Putin skulle kunna fattat ett sådant beslut, inte ens Ramzan Kadyrov (Tjetjeniens ledare), om de hade haft något att säga till om, säger han till RFL/RL och tillägger:

– Ingen, inklusive jag, insåg hur manisk och besatt han måste ha varit av Ukraina. Vi underskattade omfattningen av det förfall som pågick i den ryska regeringen.

Har gått i en fälla

I intervjun med radiokanalen konstaterar Pavlovsky att Putin har ”gått i en fälla”.

– Ukraina var tänkt att vara en hävstång för att kunna pressa västvärlden till diskussioner om säkerhetsfrågor, säger han och hänvisar till de krav som Kreml offentliggjorde i december.

– Det är ett strategispel. Men jag blev förbluffad över att bevittna hur han kastade bort alla förhandlingsmöjligheter under bordet och istället valde denna märkliga pogrom som han kallar för en ”särskild operation”.

Borde skriva under

Ex-toppen i Kreml anser att det smartaste Putin kan göra är att skriva på ett fredsavtal. Han tror att diktatorn kommer att få svårt att utropa en seger i kriget där tusentals ryska soldater har dött.

Då vill han utropa segern

Trots det hävdar Pavlovsky, likt många andra Kremlobservatörer, att 9 maj kommer att bli ett viktigt datum för Ryssland och Putin.

Då firar landet årsdagen av segern över Nazityskland i andra världskriget med en parad på Röda torget. Han tror att Ryssland kan hävda att de ukrainska förlusterna i kriget hittills har gett den demilitarisering man utlovat och att det är möjligt att utropa segern på det gyllene datumet.

–  Det vore bra för Ryssland om en vapenvila utropas inför den 9 maj så man kan fira och ”sälja” den som en seger. Annars blir det ingen fred, förhandlingarna drar ut på tiden och Ryssland kommer få ännu större problem med sanktioner, säger han.

Det otänkbara

Pavlovsky varnar för att ett utdraget krig och ytterligare sanktioner kan leda till att Moskva eskalerar kriget i Ukraina med en eventuell spridning utanför landets gränser.

­– Om de inte väljer fred och bestämmer sig för att fortsätta kriget. Då kan det göra saker i Ukraina som kommer få denna konflikt att eskalera till en oförutsedd nivå, säger han och konstaterar att kriget kan utveckla sig till konventionell krigsföring mellan Ryssland och Nato.

– Jag vet inte exakt hur det skulle gå till,  men jag tror inte längre att detta är otänkbart eller omöjligt, säger Pavlovsky till Radio Free Europé/Radio Liberty.

Foto: President of Russia

Text: Redaktionen