I NATT: Diktatorns dilemma – kan inte bestraffa soldater

2022 05 13

Rysslands diktator Vladimir Putins beslut att kalla sitt anfallskrig i Ukraina för en ”speciell militär operation” slår tillbaka.

Kreml vägrar att kalla sitt krig för just ett krig, vilket skapar stora problem för dem själva.

Eftersom Ryssland formellt inte har utropat krig mot Ukraina kan soldater som vägrar att slåss avskedas, men de kan inte åtalas enligt rysk lag.

Hotar med fängelse

– Befälhavare försöker hota sina soldater med fängelse om de vägrar, men vi säger till soldaterna att de har rätt att helt enkelt säga nej, säger advokaten Michail Benyash till The Guardian.

Benyash uppger att han har varit i kontakt med ”hundratals och hundratals” soldater. De har kontaktat hans advokatbyrå och frågat hur de kan undvika att bli skickade till slagfältet i Ukraina.

"Säg nej"

Svaret från advokaten är detsamma varje gång: ”säg nej”.

– Det finns inga juridiska skäl att väcka åtal mot en soldat som befinner sig på ryskt territorium och vägrar att slåss, säger Benyash.

Han berättar att många soldater därför valt att avskedas istället för att skickas till förödelsen i Ukraina.

Då skulle det bli svårare

Ett fåtal ord från Vladimir Putin skulle kunna förändra situationen. Om diktatorn väljer att utropa fullskaligt krig mot Ukraina skulle det bli svårare för soldater att vägra slåss i Ukraina.

– Under krigstid är reglerna helt annorlunda. Att vägra att slåss skulle innebära mycket hårdare straff. Det skulle innebära fängelse, säger Michail Benyash till The Guardian.

Vill hem till familjen

Men än så länge har en krigsförklaring från Kreml uteblivit och soldater som vägrar att delta i ”specialoperationen” kan inte åtalas.

– Jag vill hem till min familj och inte i en kista, säger elitsoldaten Dmitri.

Han är en av flera soldater som har vägrat att återvända till Ukraina.

Vägrade att slåss

När invasionen inleddes skickades Dmitris enhet in i Ukraina via Belarus. Efter veckor av blodiga strider skickades soldaterna hem till Ryssland för att få vila innan det återigen var dags att återvända till kriget.

Dmitri och åtta andra vägrade.

Soldaten berättar att befälhavarna först blev rasande, men till slut lugnade ner sig eftersom det inte fanns något de kunde göra.

”Har inget att skämmas över”

Dmitri förflyttades till staden Belgorod – en rysk stad nära den ukrainska gränsen. Där har han varit stationerad sedan sin krigsvägran.

– Jag har tjänstgjort i armén i fem år. Mitt kontrakt går ut i juni. Jag kommer att fullfölja det och sedan sluta. Jag har inget att skämmas för. Vi är inte officiellt i krigstillstånd, så de kan inte tvinga mig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen