I NATT: Brittisk toppolitiker jämför Ryssland med Nazityskland

2022 05 09

På dagen då Nazityskland besegrades i andra världskriget jämförs samtidigt Ryssland med det land som leddes av Adolf Hitler.

Idag den 9 maj planeras stora firanden i Ryssland då landet firar besegrandet av Nazityskland i andra världskriget. 

Samtidigt jämför samma dag brittiske försvarsministern Ben Wallace Ryssland och dess diktator Vladimir Putin med just samma land som Ryssland firar att de besegrat.

“Samma öde som nazisterna”

I ett lång tal som Ben Wallace planerar att hålla på måndagen förväntas han gå till hårt angrepp mot Ryssland och Putin, uppger Sky News.

Wallace ska bland annat tala om hur Putin och hans innersta krets kommer att gå samma öde till mötes som nazisterna, som både besegrades och tvingades svara för sina illdåd i Nürnbergrättegångarna.

“Speglar fascismen”

I ett utdrag till talet som kommits över av the Telegraph och the Times kommer Wallace att säga:

– Genom sin invasion av Ukraina speglar Putin, hans inre krets och generaler nu fascismen och tyrannin för 70 år sedan och upprepar felen från förra seklets totalitära regimer.

Historien ska upprepa sig

Ben Wallace ska även tillägga:

– Deras öde måste också, säkert, så småningom bli detsamma.

Ambassadören med liknande jämförelser

Även Ukrainas ambassadör i USA, Oksana Markarova, talade i liknande termer när hon placerade en krans vid minnesmärket för andra världskriget i Washington DC. I ett tal efteråt framhävde hon att Ryssland “inte skiljer sig” från nazisterna.

Samma metoder

– Idag försvarar Ukraina sig själv och demokratin i världen från den ryska regimen, som inte skiljer från nazisterna varken i retorik och aggression eller i metoder för krigsförbrytelser, säger Oksana Markarova enligt Sky News.

Putin fick be om ursäkt

Rysslands diktator Vladimir Putin har vid flera tillfällen ogrundat påstått att landet slåss mot nazister i Ukraina. 

Utrikesminister Sergej Lavrov jämförde till och med Ukrainas demokratiskt valda president Volodymyr Zelensky med Adolf Hitler, vilket även med Putin att behöva be om ursäkt till Israel.

Sanktioner mot rysk propaganda

USA, EU och G7-länderna enades i natt om att rikta sanktioner mot den ryska propagandan, uppger en hög tjänsteman inom Joe Bidens administration enligt NBC News.

Tre av Rysslands mest konsumerade statskontrollerade tv-stationer kommer att bli utsatta för sanktioner. Stationerna har tagit emot stora utländska intäkter som försett den ryska staten med finansiella medel att använda till kriget i Ukraina.

Foto: J. Giddins resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen