I NATT: Brittisk toppolitiker jämför Ryssland med Nazityskland

2022 05 09

På dagen då Nazityskland besegrades i andra världskriget jämförs samtidigt Ryssland med det land som leddes av Adolf Hitler.

Idag den 9 maj planeras stora firanden i Ryssland då landet firar besegrandet av Nazityskland i andra världskriget. 

Samtidigt jämför samma dag brittiske försvarsministern Ben Wallace Ryssland och dess diktator Vladimir Putin med just samma land som Ryssland firar att de besegrat.

“Samma öde som nazisterna”

I ett lång tal som Ben Wallace planerar att hålla på måndagen förväntas han gå till hårt angrepp mot Ryssland och Putin, uppger Sky News.

Wallace ska bland annat tala om hur Putin och hans innersta krets kommer att gå samma öde till mötes som nazisterna, som både besegrades och tvingades svara för sina illdåd i Nürnbergrättegångarna.

“Speglar fascismen”

I ett utdrag till talet som kommits över av the Telegraph och the Times kommer Wallace att säga:

– Genom sin invasion av Ukraina speglar Putin, hans inre krets och generaler nu fascismen och tyrannin för 70 år sedan och upprepar felen från förra seklets totalitära regimer.

Historien ska upprepa sig

Ben Wallace ska även tillägga:

– Deras öde måste också, säkert, så småningom bli detsamma.

Ambassadören med liknande jämförelser

Även Ukrainas ambassadör i USA, Oksana Markarova, talade i liknande termer när hon placerade en krans vid minnesmärket för andra världskriget i Washington DC. I ett tal efteråt framhävde hon att Ryssland “inte skiljer sig” från nazisterna.

Samma metoder

– Idag försvarar Ukraina sig själv och demokratin i världen från den ryska regimen, som inte skiljer från nazisterna varken i retorik och aggression eller i metoder för krigsförbrytelser, säger Oksana Markarova enligt Sky News.

Putin fick be om ursäkt

Rysslands diktator Vladimir Putin har vid flera tillfällen ogrundat påstått att landet slåss mot nazister i Ukraina. 

Utrikesminister Sergej Lavrov jämförde till och med Ukrainas demokratiskt valda president Volodymyr Zelensky med Adolf Hitler, vilket även med Putin att behöva be om ursäkt till Israel.

Sanktioner mot rysk propaganda

USA, EU och G7-länderna enades i natt om att rikta sanktioner mot den ryska propagandan, uppger en hög tjänsteman inom Joe Bidens administration enligt NBC News.

Tre av Rysslands mest konsumerade statskontrollerade tv-stationer kommer att bli utsatta för sanktioner. Stationerna har tagit emot stora utländska intäkter som försett den ryska staten med finansiella medel att använda till kriget i Ukraina.

Foto: J. Giddins resp President of Russia Office

Text: Redaktionen