I NATT: Borgmästaren i svenskbyn har kidnappats

2022 05 04

Borgmästaren i byn Gammalsvenskbyn,  Mykola Kurivchak, är försvunnen.

Han uppges ha förts bort och kidnappats av ryska styrkor, rapporterar SR Ekot.

Utrikesministern reagerar

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) fördömer agerandet.

– Förskräckt över ryska styrkors upprepande bortförande av ukrainska representanter. Ryssland måste upphöra med sin aggression mot Ukraina och respektera internationell rätt, skriver hon på Twitter.

Bekräftar uppgifterna

Sofia Hoas, ordförande i föreningen Svenskbyborna på Gotland, bekräftar att Mykola Kurivchak har kidnappats av ryska styrkor. Hon har haft kontakt med invånarna i byn.

– Ryska armén har gjort en räd i byn. De har varit inne i hus, kollat på pass och människors telefoner. När de åkte därifrån tillfångatog de Mykola, säger Sofia Hoas till SR Ekot.

Vet inte var han är

Sofia Hoas har inte blivit informerad om var de ryska styrkorna har fört borgmästaren.

– Nej, vi har bara fått bekräftat att han fortfarande är försvunnen. Ingen vet vart han förts eller vad som hänt med honom, säger hon och berättar att det har varit svårt att upprätthålla kontakten med byborna den senaste tiden.

Hon berättar att inga ryska soldater i nuläget befinner sig i byn, men att byborna är rädda för att situationen ska förvärras och att soldaterna ska återvända.

Gammalsvenskbyn

Byn ligger nära staden Cherson i södra Ukraina, som ockuperas av ryska styrkor. Byn har gamla band till Sverige som sträcker sig till 1700-talet.

Invånarna har fortsatt att vårda sina svenska band.

Foto: I. Ryabov

Text: Redaktionen