I NATT: Bolsonaro bryter tystnaden efter kongressstormningen

2023 01 09

Flera myndighetsbyggnader i Brasilia stormades under gårdagskvällen svensk tid.

Bland annat utsattes Brasiliens kongress, presidentpalatset och Högsta domstolen för grov vandalism.

Under natten har polisen tömt byggnaderna på massiva folkmassor och enligt CNN Brasil och lokala tjänstemän har över 400 människor gripits.

Demonstranterna är anhängare till förre presidenten Jair Bolsonaro, som förra året förlorade presidentvalet till Lula da Silva.

Bryter tystnaden

Expresidenten förblev tyst under hela kvällen – fram till strax innan 01.30 svensk tid då han bröt tystnaden i ett antal tweets.

– Fredliga demonstrationer, inom lagens ramar, är en del av demokratin. De skövlingar och invasioner av offentliga byggnader som skedde idag, liksom de som utfördes av vänstern 2013 och 2017, undslipper dock den regeln, framhåller han.

Han tillägger:

– Under hela mitt mandat har jag alltid agerat enligt konstitutionen, respekterat och försvarat lagarna, demokratin och öppenheten och vår heliga frihet.

Fördöms världen över

Runtom i hela världen fördöms stormningarna av de brasilianska regeringsbyggnaderna. USA:s president Joe Biden har sagt att de är “fruktansvärda”.

– Brasiliens demokratiska institutioner har vårt fulla stöd och det brasilianska folkets vilja får inte undermineras. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med @LulaOficial, uttrycker Biden på Twitter.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres har anslutit sig till de många världsledare som uttrycker sin förtvivlan över scenerna i Brasilien.

– Jag fördömer dagens attacker mot Brasiliens demokratiska institutioner, twittrar han i natt.

Vägrade erkänna förlust

Även efter valet i november, då Bolsonaro vägrade uttrycka att han erkände sig besegrad, utbröt protester i form av lastbilsförare som blockerade viktiga motorvägar i landet.

– Vi kommer stanna tills det blir ett militärt ingripande eller valmyndigheten ändrar sig. Vi kan inte acceptera vad som händer med vårt land mitt framför våra ögon, sade då en av demonstranterna till New York Times.

Jämförs med Trumo

Efter tystnaden efter valet och nattens stormning av kongressen jämförs nu Bolsonaro med Donald Trump.

– Hans anhängare har valt att göra en kopia av det som Trumps anhängare gjorde 2021, säger Aftonbladets reporter Cecilia Vaccari på plats från Brasilien.

– När Lula skulle sväras in åkte Bolsonaro till Florida, påpekar TV4:s utrikesreporter Bo Lindwall, och menar att den brasilianska expresidenten tagit efter Trump genoma tt inte närvara vid maktskiftet eller öppet erkänna valresultatet.

Vid 22.30 igår svensk tid meddelade polisen att man hade tagit tillbaka kontrollen över de brasilianska myndighetsbyggnaderna.

Foto: Jair Bolsonaro

Text: Redaktionen