I NATT: Bolsonaro bryter tystnaden efter kongressstormningen

2023 01 09

Flera myndighetsbyggnader i Brasilia stormades under gårdagskvällen svensk tid.

Bland annat utsattes Brasiliens kongress, presidentpalatset och Högsta domstolen för grov vandalism.

Under natten har polisen tömt byggnaderna på massiva folkmassor och enligt CNN Brasil och lokala tjänstemän har över 400 människor gripits.

Demonstranterna är anhängare till förre presidenten Jair Bolsonaro, som förra året förlorade presidentvalet till Lula da Silva.

Bryter tystnaden

Expresidenten förblev tyst under hela kvällen – fram till strax innan 01.30 svensk tid då han bröt tystnaden i ett antal tweets.

– Fredliga demonstrationer, inom lagens ramar, är en del av demokratin. De skövlingar och invasioner av offentliga byggnader som skedde idag, liksom de som utfördes av vänstern 2013 och 2017, undslipper dock den regeln, framhåller han.

Han tillägger:

– Under hela mitt mandat har jag alltid agerat enligt konstitutionen, respekterat och försvarat lagarna, demokratin och öppenheten och vår heliga frihet.

Fördöms världen över

Runtom i hela världen fördöms stormningarna av de brasilianska regeringsbyggnaderna. USA:s president Joe Biden har sagt att de är “fruktansvärda”.

– Brasiliens demokratiska institutioner har vårt fulla stöd och det brasilianska folkets vilja får inte undermineras. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med @LulaOficial, uttrycker Biden på Twitter.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres har anslutit sig till de många världsledare som uttrycker sin förtvivlan över scenerna i Brasilien.

– Jag fördömer dagens attacker mot Brasiliens demokratiska institutioner, twittrar han i natt.

Vägrade erkänna förlust

Även efter valet i november, då Bolsonaro vägrade uttrycka att han erkände sig besegrad, utbröt protester i form av lastbilsförare som blockerade viktiga motorvägar i landet.

– Vi kommer stanna tills det blir ett militärt ingripande eller valmyndigheten ändrar sig. Vi kan inte acceptera vad som händer med vårt land mitt framför våra ögon, sade då en av demonstranterna till New York Times.

Jämförs med Trumo

Efter tystnaden efter valet och nattens stormning av kongressen jämförs nu Bolsonaro med Donald Trump.

– Hans anhängare har valt att göra en kopia av det som Trumps anhängare gjorde 2021, säger Aftonbladets reporter Cecilia Vaccari på plats från Brasilien.

– När Lula skulle sväras in åkte Bolsonaro till Florida, påpekar TV4:s utrikesreporter Bo Lindwall, och menar att den brasilianska expresidenten tagit efter Trump genoma tt inte närvara vid maktskiftet eller öppet erkänna valresultatet.

Vid 22.30 igår svensk tid meddelade polisen att man hade tagit tillbaka kontrollen över de brasilianska myndighetsbyggnaderna.

Foto: Jair Bolsonaro

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 18

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


SKATTEVERKET: Många har gjort fel i deklarationen – nytt för i år

2024 04 17

En hel del svenskar har missat en regel när de skickat in sin deklaration för 2023.

Förekomsten är så pass utbredd att Skatteverket nu går ut med en påminnelse till svenska folket om vad det egentligen är som gäller.

"Många missar"

Det handlar om att intäkter för uthyrning kan behöva tas upp i deklarationen, till exempel för den som hyrt ut en bostad, båt, släp eller husbil.

Nytt för i år är att uppgifterna om uthyrning via vissa digitala plattformar ska lämnas in till Skatteverket, vilket flera alltså tycks ha missat.

– Vi ser att många missar att deklarera sin uthyrning eller missförstår reglerna. Men med Skatteverkets beräkningshjälp är det enkelt att ta reda på om uthyrningen ska deklareras, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Samma beskattning

Även om det är nytt att uppgifterna ska lämnas in är det samma regler som gäller själva beskattningen av inkomsten.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

– Får du ett överskott från uthyrningen av till exempel privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst av kapital.

Kommer inleda kontroller

Under 2024 får Skatteverket in kontrolluppgifter från såväl svenska som europeiska digitala plattformar som förmedlar uthyrning.

De svenska uppgifterna ska gå att ta del av på myndighetens Mina sidor från och med april och från månadsskiftet maj/juni även de europeiska.

Dessutom planerar Skatteverket att genomföra riktade kontroller till hösten när de utländska uppgifterna är på plats.

Rätt till schablonavdrag

Enligt Skatteverket får den som hyrt ut en bostad göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år.

Syftet med avdraget är att kompensera för extra kostnader som en uthyrning innebär.

– Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. För fristående fastigheter får dessutom 20 procent av hyresintäkten dras av, framhåller myndigheten.

30 procent

När det gäller uthyrning av privat tillgång, i det här fallet båt, släp eller husbil, är hyresersättningen en skattepliktig kapitalinkomst.

Skatten på överskottet är 30 procent.

– Vissa särskilda avdrag kan göras, understryker Skatteverket och tillägger:

– Är uthyrningen omfattande kan den uppfylla kriterierna för näringsverksamhet och ska då redovisas som inkomst av näringsverksamhet.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen