Beskedet om Kennedys mördare har kommit

2022 01 17

Efter mer än 50 år i fängelse hade presidentkandidaten Robert F. Kennedys mördare hoppats på frigivning och i natt kom beskedet – nej.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom meddelade att 77-åriga Sirhan Sirhan får sitta kvar i fängelse där han befunnit sig sedan 1969.

Vann Kaliforniens primärval

Den då 24-årige Sirhan sköt Robert F. Kennedy, även känds om RFK, med flera skott på Ambassador Hotel i Los Angeles, den 5 juni 1968, där Kennedy höll sitt segertal efter vinsten i Kaliforniens primärval samma kväll.

Presidentens lillebror

Kennedy som var en yngre broder till president John F. Kennedy, som mördades i november 1963, hade goda chanser att vinna Demokraternas primärval och närmade sig Hubert Humphrey i delegaträkningen när mordet inträffade.

Emot Israel

Mördaren var emot Kennedys stöd till Israel och greps. Han dömdes till döden året därpå 1969 men straffet omvandlades till livstid i fängelse 1972. Han har i många år hävdat att han inte minns att han begick mordet och det har funnits teorier om en möjlig medhjälpare.

Rekommenderades frigiven

En myndighetspanel rekommenderade i augusti att Sirhan skulle bli villkorligt frigiven och guvernören har haft fem månader på sig att godkänna eller neka frigivandet. I natt svensk tid meddelade guvernör Gavin Newsom sitt besked i en text i Los Angeles Times.

Saknar insikt

– Efter att noga ha granskat fallet, inklusive dokument i Kaliforniens Delstatsarkiv, har jag beslutat att Sirhan inte har utvecklat det ansvarskännande och den insikt som krävs för att stödja en säker frigivning tillbaka till samhället. Jag måste avvisa Sirhans frigviningsbesked, skriver guvernören.

Symbol för politiskt våld

Guvernör Newsom framhåller också att trots att Sirhan är 77 år så förblir han en symbol för politiskt våld.

– Han förstår inte, och saknar kunskaperna att hantera, den komplexa risk hans självskapta rykte innebär. Han kan inte friges från fängelset på ett säkert sätt, anser guvernören.

16:e försöket

Det var den 16:e gången Sirhan sökt om att bli frigiven för mordet på Kennedy.

Familjen Kennedy gjorde i natt ett uttalande där de tackar guvernören för beslutet. Familjen betonar att de stödjer frigivning för personer som visar äkta ånger men Kennedys änka och barn anser inte att Sirhan visat ånger.

Robert F. Kennedys änka Ethel Kennedy är i dag 93 år.

Ingen tid i fängelse räcker

Familjen anser att fångens främsta argument är att han suttit många år i fängelse snarare än att han ångrat sig.

– Gången tid är inte tillräckligt. Ingen tid i fängelse är tillräcklig för frigivning om man helt saknar insikt i ett politiskt mord, kommenterar familjen Kennedy.

Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation 


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen