Beskedet om Kennedys mördare har kommit

2022 01 17

Efter mer än 50 år i fängelse hade presidentkandidaten Robert F. Kennedys mördare hoppats på frigivning och i natt kom beskedet – nej.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom meddelade att 77-åriga Sirhan Sirhan får sitta kvar i fängelse där han befunnit sig sedan 1969.

Vann Kaliforniens primärval

Den då 24-årige Sirhan sköt Robert F. Kennedy, även känds om RFK, med flera skott på Ambassador Hotel i Los Angeles, den 5 juni 1968, där Kennedy höll sitt segertal efter vinsten i Kaliforniens primärval samma kväll.

Presidentens lillebror

Kennedy som var en yngre broder till president John F. Kennedy, som mördades i november 1963, hade goda chanser att vinna Demokraternas primärval och närmade sig Hubert Humphrey i delegaträkningen när mordet inträffade.

Emot Israel

Mördaren var emot Kennedys stöd till Israel och greps. Han dömdes till döden året därpå 1969 men straffet omvandlades till livstid i fängelse 1972. Han har i många år hävdat att han inte minns att han begick mordet och det har funnits teorier om en möjlig medhjälpare.

Rekommenderades frigiven

En myndighetspanel rekommenderade i augusti att Sirhan skulle bli villkorligt frigiven och guvernören har haft fem månader på sig att godkänna eller neka frigivandet. I natt svensk tid meddelade guvernör Gavin Newsom sitt besked i en text i Los Angeles Times.

Saknar insikt

– Efter att noga ha granskat fallet, inklusive dokument i Kaliforniens Delstatsarkiv, har jag beslutat att Sirhan inte har utvecklat det ansvarskännande och den insikt som krävs för att stödja en säker frigivning tillbaka till samhället. Jag måste avvisa Sirhans frigviningsbesked, skriver guvernören.

Symbol för politiskt våld

Guvernör Newsom framhåller också att trots att Sirhan är 77 år så förblir han en symbol för politiskt våld.

– Han förstår inte, och saknar kunskaperna att hantera, den komplexa risk hans självskapta rykte innebär. Han kan inte friges från fängelset på ett säkert sätt, anser guvernören.

16:e försöket

Det var den 16:e gången Sirhan sökt om att bli frigiven för mordet på Kennedy.

Familjen Kennedy gjorde i natt ett uttalande där de tackar guvernören för beslutet. Familjen betonar att de stödjer frigivning för personer som visar äkta ånger men Kennedys änka och barn anser inte att Sirhan visat ånger.

Robert F. Kennedys änka Ethel Kennedy är i dag 93 år.

Ingen tid i fängelse räcker

Familjen anser att fångens främsta argument är att han suttit många år i fängelse snarare än att han ångrat sig.

– Gången tid är inte tillräckligt. Ingen tid i fängelse är tillräcklig för frigivning om man helt saknar insikt i ett politiskt mord, kommenterar familjen Kennedy.

Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation 


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen