Beskedet om Kennedys mördare har kommit

2022 01 17

Efter mer än 50 år i fängelse hade presidentkandidaten Robert F. Kennedys mördare hoppats på frigivning och i natt kom beskedet – nej.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom meddelade att 77-åriga Sirhan Sirhan får sitta kvar i fängelse där han befunnit sig sedan 1969.

Vann Kaliforniens primärval

Den då 24-årige Sirhan sköt Robert F. Kennedy, även känds om RFK, med flera skott på Ambassador Hotel i Los Angeles, den 5 juni 1968, där Kennedy höll sitt segertal efter vinsten i Kaliforniens primärval samma kväll.

Presidentens lillebror

Kennedy som var en yngre broder till president John F. Kennedy, som mördades i november 1963, hade goda chanser att vinna Demokraternas primärval och närmade sig Hubert Humphrey i delegaträkningen när mordet inträffade.

Emot Israel

Mördaren var emot Kennedys stöd till Israel och greps. Han dömdes till döden året därpå 1969 men straffet omvandlades till livstid i fängelse 1972. Han har i många år hävdat att han inte minns att han begick mordet och det har funnits teorier om en möjlig medhjälpare.

Rekommenderades frigiven

En myndighetspanel rekommenderade i augusti att Sirhan skulle bli villkorligt frigiven och guvernören har haft fem månader på sig att godkänna eller neka frigivandet. I natt svensk tid meddelade guvernör Gavin Newsom sitt besked i en text i Los Angeles Times.

Saknar insikt

– Efter att noga ha granskat fallet, inklusive dokument i Kaliforniens Delstatsarkiv, har jag beslutat att Sirhan inte har utvecklat det ansvarskännande och den insikt som krävs för att stödja en säker frigivning tillbaka till samhället. Jag måste avvisa Sirhans frigviningsbesked, skriver guvernören.

Symbol för politiskt våld

Guvernör Newsom framhåller också att trots att Sirhan är 77 år så förblir han en symbol för politiskt våld.

– Han förstår inte, och saknar kunskaperna att hantera, den komplexa risk hans självskapta rykte innebär. Han kan inte friges från fängelset på ett säkert sätt, anser guvernören.

16:e försöket

Det var den 16:e gången Sirhan sökt om att bli frigiven för mordet på Kennedy.

Familjen Kennedy gjorde i natt ett uttalande där de tackar guvernören för beslutet. Familjen betonar att de stödjer frigivning för personer som visar äkta ånger men Kennedys änka och barn anser inte att Sirhan visat ånger.

Robert F. Kennedys änka Ethel Kennedy är i dag 93 år.

Ingen tid i fängelse räcker

Familjen anser att fångens främsta argument är att han suttit många år i fängelse snarare än att han ångrat sig.

– Gången tid är inte tillräckligt. Ingen tid i fängelse är tillräcklig för frigivning om man helt saknar insikt i ett politiskt mord, kommenterar familjen Kennedy.

Foto: California Department of Corrections and Rehabilitation