SAS och Sverige gör det rätta för stabiliteten och för Ukraina

2022 02 14

Det blåser kalla vindar i Europa i kväll. Och det är nervöst. Men SAS och Sverige kommer nu med besked som kan stärka stabiliteten och stödja Ukraina.

ANALYS: Det ofattbara kan denna vecka komma att inträffa i världens mest stabila och säkra världsdel, jämte Oceanien. Europa kan drabbas av krig.

Befarar 85 000 dödsoffer

På grund av att Rysslands diktator Vladimir Putin har gammelsovjetiska drömmar och vill återupprätta diktaturens grymma imperium så konstaterar bedömare att uppemot 85 000 dödsoffer uppskattningsvis kan komma att skördas om Putinregimen går till storskaligt anfall mot det fria landet Ukraina.

Kan ske när som helst

Den ryska diktatorn accepterar inte fria val, demokrati och mänskliga rättigheter och Ukraina har redan förlorat tre av sina 27 regioner. Krim har invaderats av Ryssland och Luhansk och Donetsk har fallit i händerna på ryskstödda rebeller.

Nu är oron stor i de övriga 24 regionerna och ett ryskt anfall kan komma när som helst enligt USA.

Avgörande faktor

En helt avgörande faktor är omvärldens agerande. Ett enat och tydligt USA, Nato och EU – det vill säga Väst – som står bakom och stödjer Ukraina till 100 procent höjer trösklarna rejält för Ryssland att gå till anfall.

Att Väst även kombinerar med kraftfulla hot om omfattande och allvarliga sanktioner mot Ryssland vid ett anfall höjer trösklarna ytterligare.

Styr ryska kalkylen

Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier, klargör för Sveriges Radio i dag hur viktigt Västs agerande är för Ukrainas framtid.

– Det viktigaste som styr den ryska kalkylen nu, är hur stark den västliga reaktionen skulle bli på en militär upptrappning, alltså i form av politiska och ekonomiska kostnader, säger han till SR.

Stabiliserande faktor

En annan viktig och stabiliserande faktor torde vara att Väst finns på plats i Ukraina. Om Ryssland vet att en attack kan leda till att även amerikaner och européer riskerar att komma till skada så är det definitivt en avskräckande faktor.

Sverige och SAS

Nederländernas stora flygbolag KLM har emellertid stoppat sina flygningar till Ukraina och USA och Storbritannien har kallat hem sin observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Men Sverige har valt att ännu så länge ha kvar sina svenska OSSE-observatörer och SAS fortsätter sina flygningar.

I löpande kontakt

– UD står i löpande kontakt med myndigheterna som bidrar med personal till de internationella insatserna i Ukraina och har fått uppgift om att personalen i huvudsak har för avsikt att stanna i Ukraina för att fullgöra sina uppdrag, uppger UD:s Presstjänst till TT.

– Deras verksamhet är särskilt viktig i det uppkomna läget, både för att bidra till de-eskalering och för det internationella samfundets objektiva bedömning av händelseutvecklingen, uppger UD till TT.

SVT rapporterar att 25 civila svenskar deltar i de internationella insatserna som verkar till stöd för Ukraina.

Ansvar att inte ställa in

Samtidigt berättar SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman för SVT att SAS fortsätter sin trafik.

– Vi resonerar precis som Lufthansa och följer utvecklingen noga. Vi tar absolut inga risker men har samtidigt ett ansvar att inte ställa in flygningar för tidigt så länge läget är stabilt. Inte minst när flera länder nu väljer att kalla hem sina medborgare från Ukraina och flygkapaciteten behövs, säger Karin Nyman.

Tisdagsflyg till Kiev

SAS flyger en gång i veckan direkt till Ukraina i form av ett tisdagsflyg mellan Oslo och Kiev. Övrig SAS-trafik till Ukraina görs via och med hjälp av andra flygbolag inklusive Lufthansa som valt att fortsätta med sina flyg till Ukraina tills vidare uppger SVT.

Mycket välkomna besked

Vanliga svenska medborgare ska givetvis hörsamma regeringens besked om att lämna landet. Men samtidigt är Sveriges regerings beslut att finnas kvar med OSSE-observatörerna i Ukraina och SAS beslut att fortsätta sina flygningar mycket välkomna besked för Ukraina.

Vargarna

I nödens svåra timme är det det sista man vill att omvärldens officiella representanter och storföretag ska störta ut ur landet och lämna det än sårbarare till vargarna.

Rätt beslut

Sveriges och SAS beslut om fortsatt närvaro och fortsatta flygningar till Ukraina är därmed de rätta besluten för att stärka stabiliteten i Europa och stödja Ukraina tills vidare.

Alla beslut som stärker Västs stöd till landet är nu av yttersta vikt.

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen