SAS och Sverige gör det rätta för stabiliteten och för Ukraina

2022 02 14

Det blåser kalla vindar i Europa i kväll. Och det är nervöst. Men SAS och Sverige kommer nu med besked som kan stärka stabiliteten och stödja Ukraina.

ANALYS: Det ofattbara kan denna vecka komma att inträffa i världens mest stabila och säkra världsdel, jämte Oceanien. Europa kan drabbas av krig.

Befarar 85 000 dödsoffer

På grund av att Rysslands diktator Vladimir Putin har gammelsovjetiska drömmar och vill återupprätta diktaturens grymma imperium så konstaterar bedömare att uppemot 85 000 dödsoffer uppskattningsvis kan komma att skördas om Putinregimen går till storskaligt anfall mot det fria landet Ukraina.

Kan ske när som helst

Den ryska diktatorn accepterar inte fria val, demokrati och mänskliga rättigheter och Ukraina har redan förlorat tre av sina 27 regioner. Krim har invaderats av Ryssland och Luhansk och Donetsk har fallit i händerna på ryskstödda rebeller.

Nu är oron stor i de övriga 24 regionerna och ett ryskt anfall kan komma när som helst enligt USA.

Avgörande faktor

En helt avgörande faktor är omvärldens agerande. Ett enat och tydligt USA, Nato och EU – det vill säga Väst – som står bakom och stödjer Ukraina till 100 procent höjer trösklarna rejält för Ryssland att gå till anfall.

Att Väst även kombinerar med kraftfulla hot om omfattande och allvarliga sanktioner mot Ryssland vid ett anfall höjer trösklarna ytterligare.

Styr ryska kalkylen

Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier, klargör för Sveriges Radio i dag hur viktigt Västs agerande är för Ukrainas framtid.

– Det viktigaste som styr den ryska kalkylen nu, är hur stark den västliga reaktionen skulle bli på en militär upptrappning, alltså i form av politiska och ekonomiska kostnader, säger han till SR.

Stabiliserande faktor

En annan viktig och stabiliserande faktor torde vara att Väst finns på plats i Ukraina. Om Ryssland vet att en attack kan leda till att även amerikaner och européer riskerar att komma till skada så är det definitivt en avskräckande faktor.

Sverige och SAS

Nederländernas stora flygbolag KLM har emellertid stoppat sina flygningar till Ukraina och USA och Storbritannien har kallat hem sin observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Men Sverige har valt att ännu så länge ha kvar sina svenska OSSE-observatörer och SAS fortsätter sina flygningar.

I löpande kontakt

– UD står i löpande kontakt med myndigheterna som bidrar med personal till de internationella insatserna i Ukraina och har fått uppgift om att personalen i huvudsak har för avsikt att stanna i Ukraina för att fullgöra sina uppdrag, uppger UD:s Presstjänst till TT.

– Deras verksamhet är särskilt viktig i det uppkomna läget, både för att bidra till de-eskalering och för det internationella samfundets objektiva bedömning av händelseutvecklingen, uppger UD till TT.

SVT rapporterar att 25 civila svenskar deltar i de internationella insatserna som verkar till stöd för Ukraina.

Ansvar att inte ställa in

Samtidigt berättar SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman för SVT att SAS fortsätter sin trafik.

– Vi resonerar precis som Lufthansa och följer utvecklingen noga. Vi tar absolut inga risker men har samtidigt ett ansvar att inte ställa in flygningar för tidigt så länge läget är stabilt. Inte minst när flera länder nu väljer att kalla hem sina medborgare från Ukraina och flygkapaciteten behövs, säger Karin Nyman.

Tisdagsflyg till Kiev

SAS flyger en gång i veckan direkt till Ukraina i form av ett tisdagsflyg mellan Oslo och Kiev. Övrig SAS-trafik till Ukraina görs via och med hjälp av andra flygbolag inklusive Lufthansa som valt att fortsätta med sina flyg till Ukraina tills vidare uppger SVT.

Mycket välkomna besked

Vanliga svenska medborgare ska givetvis hörsamma regeringens besked om att lämna landet. Men samtidigt är Sveriges regerings beslut att finnas kvar med OSSE-observatörerna i Ukraina och SAS beslut att fortsätta sina flygningar mycket välkomna besked för Ukraina.

Vargarna

I nödens svåra timme är det det sista man vill att omvärldens officiella representanter och storföretag ska störta ut ur landet och lämna det än sårbarare till vargarna.

Rätt beslut

Sveriges och SAS beslut om fortsatt närvaro och fortsatta flygningar till Ukraina är därmed de rätta besluten för att stärka stabiliteten i Europa och stödja Ukraina tills vidare.

Alla beslut som stärker Västs stöd till landet är nu av yttersta vikt.

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen