I DAG MÅNDAG: Postnord varnar alla som handlar på nätet

2024 11 11

I dag, den 11 november, drar e-handelns högsäsong igång på riktigt.

Reafesten inleds med ”Singles Day” som äger rum under måndagen. 

Några veckor senare, den 29 november, är det dags för årets största shoppingevent, Black Friday.

Under reaperioden ökar antalet onlinebeställningar hos olika butiker.

Det innebär också att bedrägeriförsöken skjuter i höjden.

Nu går Postnord ut med en skarp uppmaning till alla som handlar på nätet. Konsumenter uppmanas att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.

Enligt företaget utnyttjar bedragarna konsumenternas förväntan på leveranser genom att skicka ut falska leveransmeddelanden. De försöker vilseleda genom att utge sig för att representera Postnord eller andra logistikföretag.

Alexis Larsson, säkerhetschef på Postnord, konstaterar att reaperioder innebär ökade risker.

– Sverige är en av Europas största e-handelsmarknader, och under reaperioderna ökar paketvolymerna kraftigt. Det är ingen överraskning att bedragarna passar på att utnyttja ruschen. Genom att skicka ut falska länkar och meddelanden försöker de lura konsumenter. Därför är det viktigt att vara sunt misstänksam.

Ladda ner appen

Det kan vara svårt att urskilja vad som är bedrägeriförsök eller äkta meddelande. 

Postnord uppmanar konsumenter att använda företagets app för att hålla koll på sina paket och minska risken för bedrägerier.

Den som känner sig osäker kan även kontakta företagets kundservice.

– Att skydda våra kunders integritet och förebygga bedrägerier är en utmaning när bedragarna ständigt förfinar sina metoder. Samtidigt ska e-handel vara enkel och trygg, och vi ser det som vår uppgift att ge kunderna verktyg att själva avslöja bedrägeriförsök. Att vara sunt misstänksam och samtidigt hålla sig informerad är det bästa skyddet vi kan erbjuda, säger Alexis Larsson.

Nio uppmaningar

Postnord uppmanar konsumenter att tänka på följande saker för att undvika bedrägerier:

- Använd Postnords app för att säkert se alla meddelanden direkt från oss, vilket eliminerar risken för bedrägerier via oauktoriserade meddelanden.

- Var vaksam med mejl och sms som verkar komma från Postnord. Vi skickar vanligtvis inte meddelanden med länkar till betalsidor, förutom när du tar emot varor utifrån EU.

- Innan du klickar på en länk, kontrollera alltid noggrant dess destination. Om du är det minsta osäker på ett meddelandes äkthet, kontakta vår kundservice för bekräftelse.

- Undvik att klicka på länkar i meddelanden om du är osäker på vart de leder och öppna inte några okända bilagor.

- Svara inte på meddelanden som du misstänker är bluffar. Om du inte väntar på något paket från utlandet och får ett misstänkt meddelande är det troligtvis en bluff.

- Var kritisk till det du ser: granska logotypen, stavfel, konstiga formuleringar och avsändarens e-postadress för att bedöma meddelandets legitimitet.

- Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, som att få elektronik helt gratis, är det sannolikt en bluff.

- Ge aldrig ut personliga uppgifter såsom lösenord, kortnummer eller BankID-uppgifter.

- Om du tror att du har blivit utsatt för bedrägeri, agera direkt. Spärra ditt bankkort, byt lösenord och kontakta polisen utan dröjsmål.

Foto: Kristoffer Samuelsson Postnord

Text: Redaktionen


JUST NU: Nio EU-länder varnar – turister kan stoppas i USA

2025 03 28

Totalt nio EU-länder varnar medborgare som planerar att resa till USA.

Det står klart efter att Portugal nu ansluter sig till skaran, framhåller landets utrikesdepartement i ett uttalande till Newsweek på fredagen.

Förändringen sker efter ett antal incidenter vid den amerikanska gränsen de senaste veckorna och en större internationell oro över USA:s allt strängare tillsynsmetoder.

Övriga länder som nyligen ändrat sina reserekommendationer för USA, eller flaggat för att det kommer göras i närtid, är Norge, Danmark, Finland, Irland, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike.

Dessutom tillhör Storbritannien samma varnande grupp.

Kan stoppas vid gränsen

Portugals varning består i att det inte går att räkna med att ett så kallat ESTA-tillstånd, som man ansöker om före avresa och som ger tillträde i USA under 90 dagar, räcker för inresa.

Detta eftersom gränspersonal vid ankomst till amerikanskt territorium kan fatta ett annat beslut på plats.

– Andra europeiska länder har också utfärdat samma varning, att officiella resedokument inte är en garanti för inresa till USA, skriver Newsweek.

"Kan bara vara negativt"

Det var förra veckan som det rapporterades om att en fransk forskare nekades inresa i USA på grund av att den amerikanska gränspolisen hittat kritiska sms om president Donald Trump i forskarens telefon.

Exakt i vilken omfattning som varningarna kommer att påverka turismen i USA är oklart. 

– Men det kan bara vara negativt, säger Alex Nowrasteh, vice ordförande för ekonomiska och socialpolitiska studier vid CATO Institute, till Newsweek.

– Grupper som kan känna sig utpekade av Trumps retorik och politik – transpersoner, i synnerhet, kan känna sig mindre säkra och frukta påträngande inspektioner och frågor vid gränsen, säger Paul Statham professor i migration vid University of Sussex i Storbritannien till samma tidning.

Ett av Trumps vallöften

Att kraftigt strama åt den illegala migrationen till USA var ett av Donald Trumps löften inför valet.

Kort efter att Trump svurits in som president utlyste han undantagstillstånd vid gränsen till Mexiko.

– All illegal invandring kommer omedelbart att stoppas, sade han vid sitt installationstal.

Svenska UD:s allmänna råd till resenärer är att “vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet”.

Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra, framhåller UD.

Foto: J. Toevs resp A. Steels resp A. Guc

Text: Redaktionen


USA ställer jättekrav på Ukraina – ”ska ha allt”

2025 03 28

Donald Trump har krävt att Ukraina ska förse USA med naturresurser som ”betalning” för det amerikanska militära och ekonomiska stödet till landet.

Nu ökar presidenten trycket på det krigsdrabbade landet.

Enligt flera medier har Trump ändrat villkoren i det så kallade ”mineralavtalet” som han vill att Ukraina ska underteckna.

Det nya avtalet ställer betydligt hårdare krav på Ukraina.

– USA har reviderat sitt ursprungliga förslag. Det nya förslaget ger inte Ukraina några säkerhetsgarantier. Samtidigt kräver USA att länderna etablerar en gemensam investeringsfond med alla intäkter från naturresurser som förvaltas av statliga och privata företag i hela Ukraina, framhåller tre källor med insyn i avtalet till Reuters.

Ska ha allt 

Tidigare har USA öppnat för att länderna ska dela på intäkterna.

Men nu låter det annorlunda.

I det nya förslaget måste Ukraina först ”betala tillbaka” hela summan av det ekonomiska och militära stödet som USA bidragit med under den ryska invasionen. När avbetalningen är klar tillåts Ukraina ta del av sina egna intäkter. USA kräver också att Ukraina ska betala tillbaka stödet med en avkastning på 4 procent.

Vidare fastslås det att USA ska få vetorätt över alla framtida infrastruktur- och mineralinvesteringar i Ukraina. Det innebär att USA kan stoppa andra länders investeringar i Ukraina inom dessa områden. 

”Aldrig tidigare skådad expansion”

Nyhetsbyrån Bloomberg beskriver det nya avtalet som en ”aldrig tidigare skådad" ekonomisk kolonisering av ett av Europas största länder.

– Om partnerskapsavtalet accepteras skulle det ge USA enorm makt att kontrollera investeringar i projekt som inkluderar vägar och järnvägar, hamnar, gruvor, olja och gas och utvinning av kritiska mineraler. Det skulle innebära en aldrig tidigare skådad expansion av USA:s ekonomiska inflytande i ett av Europas största länder till ytan, framhåller nyhetsbyrån.

Vidare varnar Bloomberg för att avtalet kan sätta käppar i hjulet för Ukrainas strävan efter ett medlemskap i EU.  

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen