I dag införs Sveriges nya bensin, E10 – Minskar utsläppen rejält

2021 08 01

Den nya bensinen som går under namnet E10 blir Sveriges vanligaste bensinsort.

Från och med i dag 1 augusti byts den 95-oktaniga bensinen ut mot den helt nya bensinsorten E10 som innehåller dubbelt så mycket etanol, det vill säga 10 % etanol.

Minskar bilutsläppen

Hela 94 procent av alla bilar i Sverige kan tankas med E10 vilket är en lagkrav för bilar tillverkade 2011 eller senare. Det är en miljö- och klimatsatsning som motsvarar minskade koldioxidutsläpp för 150 000 personbilar rapporterar SVT. Satsningen som kallas för reduktionsplikt går ut på att blanda in mer förnybara drivmedel i bensin och diesel och är viktigt för att minska bilutsläppen och skydda miljön.

–Reduktionsplikten gör det möjligt att minska utsläppen från den befintliga fordonsflottan, uppger Transportstyrelsen. 

Sverige på efterkälken

Sverige ligger efter övriga EU när det gäller att blanda i etanol i bensinen och hela 14 EU länder har redan ökat till 10 procent. I USA och Brasilien är det ofta 20 procent etanol eller mer uppger SVT. 98 % av alla bilar från 1990 och framåt kan framföras på E10 rapporterar DN.

ANALYS

Att öka andelen etanol i bensinen innebär stora klimatvinster och främjar användningen av biodrivmedel. Målet är att uppnå det nationella målet om 70 % minskade växthusgasutsläpp från inrikes transporter till år 2030.

Ändringen ska bidra till Sveriges klimatpolitiska mål om att inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2045.

Foto: S Yamkasikorn

[yop_poll id="441"]