I DAG FREDAG: Enorm aktion förbereds i Sverige

2023 11 17

En uppmaning från USA har spridit sig till Sverige.

Det hela började med att en stor pro-palestinsk Tiktok-kanal utfärdade en uppmaning till amerikanska medborgare.

– Gå till en bankomat på fredag och ta ut 100 dollar, uppmanade kanalen.

Nu har budskapet spridit sig till Sverige.

Instagram-kontot ”Rättvisa för alla” är en av flera aktörer som uppmanar sina följare att ta ut 1 000 kronor under fredagen. Syftet är att visa solidaritet med Palestina och markera mot Sveriges makthavare.

– Fredag den 17 november tar vi alla ut 1 000 kronor. Effekten av massuttaget kommer resultera i en chock för bankerna, vilket är aktionens syfte. Genom den ekonomiska protest uppmanar vi Sverige till att avsluta investering och samarbeten som finansierar Israels olagliga ockupation! skriver ”Rättvisa för alla” i ett inlägg som fått över 8 000 gillamarkeringar.

Över 100 000 följare

En annan som delat vidare uppmaningen är ekonomi-influencern "Metro.finans".

Personen bakom kontot har över 100 000 följare på Instagram och Tiktok.

Han förutspår en bankkollaps under fredagen.

– Deras gud är pengar. För att bibehålla makt och kontroll vill de bibehålla dina pengar i banken. Om endast en procent av Sveriges befolkning tar ut 1 000 kronor skulle det resultera i full panik. Våra banker är fattiga på kontanter, säger influencern.

I en kommentar till SvD framhåller han att målet är att ”uttrycka solidaritet med det palestinska folket och samtidigt kräva en vapenvila från våra makthavare och politiker”.

– Det är absurt att Sverige kan vara "neutral" i frågan om vapenvila, säger influencern till tidningen och tillägger:

– Om inte våra makthavare tar våra demonstrationer på allvar, kanske de gör det när våra banker förlorar pengar. Och de ska vara väl medvetna om att vi inte kommer ge upp, utan det här är bara början.

Bankerna svarar

Bankerna är, trots hotet, inte oroliga för en kollaps under fredagen.

– Några automater kan tillfälligt få slut på kontanter men då ser vi till att ladda dem så snart vi kan, säger Jenny Danielsson till SvD.

Hon är kommunikationsansvarig på Bankomat som ägs av Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank.

Sveriges ställningstagande

Den svenska regeringen har framhållit att Israel har en självklar rätt att försvara sig mot terrorism och den urskillningslösa raketbeskjutning som fortsatt pågår mot landet.

Regeringen har fördömt terroristgruppen Hamas attacker och krävt att gruppen friger personerna som tagits som gisslan.

Samtidigt understryker regeringen att Israels rätt att försvara sig inte är absolut.

– Israels legitima rätt att försvara sig måste ske i enlighet med folkrätten, inklusive den internationella humanitära rätten. Folkrätten gäller alla och alltid, oavsett geografisk kontext.

Vidare betonar regeringen att civila måste skyddas i kriget, humanitärt tillträde till Gaza måste säkerställas och en regional eskalering måste undvikas.

Läs mer om Sveriges ställningstagande här.  

Foto:  Bankomat

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen