I dag avgörs han öde av 16 liberaler
2022 10 17
I dag röstas troligen Ulf Kristersson (M) fram som Sveriges nya statsminister, men liberala riksdagsledamöter kan sätta käppar i hjulen.
Det enda som kan hindra är att minst två riksdagsledamöter, gissningsvis liberala, röstar emot det.
– Det är fullt möjligt att någon avviker, men att det skulle leda till en förändring i utfallet gällande Ulf Kristersson som statsminister håller jag som föga troligt, framhåller statsvetaren Linn Mårdstam till SVT.
Men osvuret är bäst. I en undersökning som SVT har gjort hos de 16 liberala riksdagsledamöterna svarar sju av dem att de kommer att rösta för en M-statsminister.
– Vi är eniga i riksdagsgruppen i att släppa fram Ulf Kristersson, skriver en.
– Självklart röstar jag för Kristersson, poängterar en annan.
Nio har avstått att svara
De övriga nio ledamöterna har avstått att svara.
Två liberala ledamöter har varit tydliga i sin kritik mot samarbetspartiernas avtal. De är Anna Starbrink och Lina Nordquist, men båda signalerar att de ger Kristersson sitt stöd.
Till kritikerna sällar sig också Maria Leissner, tidigare partiledare för L:
– Vi som varit medlemmar länge och som har haft ledande positioner i partiet upplever att vi ser partiet dö, framhåller hon.
Och understryker:
– Det är väldigt lite av de idéer som vi förespråkar som finns i den här regeringen.
LUF uppmanar att rösta nej
Och allra längst går Liberala ungdomsförbundet som är besviket på samarbetspartiernas avtal:
– Därför kräver Liberala ungdomsförbundet att Liberalerna röstar nej till Ulf Kristersson på måndag och går tillbaka till förhandlingsbordet.
Och tillägger:
– Vi har varnat för vad samarbetet med Sverigedemokraterna skulle innebära sedan Liberalernas vägval i mars 2021.
FAKTA STATSMINISTEROMRÖSTNINGEN
Ledamöterna, 34 9 stycken, väljer mellan att rösta grönt (ja), rött (nej) eller gult (avstå) till förslaget att välja Ulf Kristersson (M) som statsminister.
I en statsministeromröstning tillämpas så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att det inte krävs en majoritet av rösterna för att bli vald. Däremot kan man inte väljas om man får en majoritet (175 eller mer) av rösterna emot sig.
Källa: TT/Riksdagen
Foto: Moderaterna
Text: Redaktionen