EUROPA: Hyllade Putin på olämpligt sätt – Döms till höga böter

2022 10 26

En tysk bilförare ville visa sina sympatier för Rysslands invasion i Ukraina och satte ett Z på sin bil. Nu har han dömts till böter.

Mannen ville uppenbarligen göra propaganda för den ryska invasionen av Ukraina. För att visa sitt uttryckliga stöd satte han en Z-skylt i bakrutan på sitt fordon.

Det skriver Deutsche Welle.

Utsmyckningen uppskattades inte av de tyska myndigheterna. En domstol i staden Hamburg bötfällde mannen med 4 000 euro, motsvarande cirka 41 000 svenska kronor.

A4-papper med Z på

I åtalet framgår att mannen i mars, en dryg månad efter Vladimir Putins invasion av Ukraina, fäste ett A4-papper med ett blåmålat Z på i bakrutan på sin bil och färdades genom staden.

Initialt utfärdades 80 dagsböter på 50 euro, vilket sänktes till 60 dagsböter. Men i och med att mannen överklagade blev det en rättslig tvist av händelsen.

Än så länge är inte domen fastslagen då det ännu finns möjlighet för mannen att överklaga beslutet.

I Tyskland är den här typen av symboler förbjudna när de misstänks användas i krigiska sammanhang.

Syntes tidigt under invasionen

Bokstaven Z började i ett tidigt skede användas av invasionsmakten och sattes på bland annat stridsvagnar och andra militärfordon som rullade i Ukraina.

Det rådde till att börja med viss oklarhet vad Z:at stod för annat än kort och gott ett propagandatecken till stöd för ett aggressivt krig och är avsett störa ”den allmänna friden”.

– Den mest populära teorin, som används av militära experter, för att förklara bokstaven är att den skrevs utifrån de respektive områden där de ryska trupperna vanligtvis är stationerade, där Z potentiellt står för Zapad (väst), skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Ryssarnas beskrivning

Vad säger då ryssarna själva?

Det ryska försvarsdepartementet självt undviker att spekulera kring västs teorier, men har i stället på sin Instagramkanal postat att Z betyder Za pobedu (”för seger”) där V:et stod för ”sanningens makt, skriver den brittiska tidningen.

Symboliska markeringar är inte ovanliga vid ryska militära angrepp. När Krim anfölls använde man Saint Georges orange- och svartrandiga band. Namnet syftar på helgonet Sankt Göran, som alltid varit ett viktigt helgon i Ryssland liksom i kristenheten i stort.

Foto: D. Tengyart

Text: Redaktionen