EUROPA: Hyllade Putin på olämpligt sätt – Döms till höga böter

2022 10 26

En tysk bilförare ville visa sina sympatier för Rysslands invasion i Ukraina och satte ett Z på sin bil. Nu har han dömts till böter.

Mannen ville uppenbarligen göra propaganda för den ryska invasionen av Ukraina. För att visa sitt uttryckliga stöd satte han en Z-skylt i bakrutan på sitt fordon.

Det skriver Deutsche Welle.

Utsmyckningen uppskattades inte av de tyska myndigheterna. En domstol i staden Hamburg bötfällde mannen med 4 000 euro, motsvarande cirka 41 000 svenska kronor.

A4-papper med Z på

I åtalet framgår att mannen i mars, en dryg månad efter Vladimir Putins invasion av Ukraina, fäste ett A4-papper med ett blåmålat Z på i bakrutan på sin bil och färdades genom staden.

Initialt utfärdades 80 dagsböter på 50 euro, vilket sänktes till 60 dagsböter. Men i och med att mannen överklagade blev det en rättslig tvist av händelsen.

Än så länge är inte domen fastslagen då det ännu finns möjlighet för mannen att överklaga beslutet.

I Tyskland är den här typen av symboler förbjudna när de misstänks användas i krigiska sammanhang.

Syntes tidigt under invasionen

Bokstaven Z började i ett tidigt skede användas av invasionsmakten och sattes på bland annat stridsvagnar och andra militärfordon som rullade i Ukraina.

Det rådde till att börja med viss oklarhet vad Z:at stod för annat än kort och gott ett propagandatecken till stöd för ett aggressivt krig och är avsett störa ”den allmänna friden”.

– Den mest populära teorin, som används av militära experter, för att förklara bokstaven är att den skrevs utifrån de respektive områden där de ryska trupperna vanligtvis är stationerade, där Z potentiellt står för Zapad (väst), skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Ryssarnas beskrivning

Vad säger då ryssarna själva?

Det ryska försvarsdepartementet självt undviker att spekulera kring västs teorier, men har i stället på sin Instagramkanal postat att Z betyder Za pobedu (”för seger”) där V:et stod för ”sanningens makt, skriver den brittiska tidningen.

Symboliska markeringar är inte ovanliga vid ryska militära angrepp. När Krim anfölls använde man Saint Georges orange- och svartrandiga band. Namnet syftar på helgonet Sankt Göran, som alltid varit ett viktigt helgon i Ryssland liksom i kristenheten i stort.

Foto: D. Tengyart

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen