Hundvalp dödades på ofattbart grymt sätt – Polisen vädjar om hjälp

2022 07 27

Polisen vädjar om tips i jakten efter ett brutalt dåd som drabbade en hjälplös hundvalp i Mjölby.

Grymheten och råheten är svår att förstå avseende det bestialiska brott som har ägt rum i västra Östergötland och närmare bestämt i staden Mjölby med 14 000 invånare.

Dödades i ån

Det var nu i måndags kväll som två gärningsmän gav sig på den värnlösa hundvalpen och dödade den genom att dränka den i Svartån vid Duvelund Hälsans stig i Mjölby.

Polisen vädjar nu till allmänheten om information och tips för att kunna gripa de skyldiga.

– Gärningspersonernas signalement; cirka 175- 180 centimeter långa. Pratade svenska utan brytning, uppger talespersoner vid Polisdistrikt Västra Östergötland som består av Mjölby, Motala, Vadstena, Boxholm och Ödeshög.

– Den ena var klädd i vit luvtröja blå jeans och mörka skor. Den andre var klädd i grön luvtröja, blå jeans och mörka skor, framhäver polisen.

En andra hund

Dådet har skapat bestörtning och ilska i Östergötland.

– Vi är helt förtvivlade efter att ha fått veta att en stackars valp dränktes, uppger Kattjouren.

– Rädslan och plågan som den stackars, försvarslösa valpen kände, skräcken hos den andra hunden, gör ont att föreställa sig, betonar Kattjouren som klargör att en andra hund fanns på plats när det grymma brottet begicks.

Skräck och smärta

Det är i nuläget okänt vad som hänt med den andra hunden.

– Att en liten, hjälplös valp blev dödad så grymt - utan hjälp från någon - är tragiskt bortom ord, framhåller Kattjouren.

– Våra hjärtan går sönder för den lilla valpen, en individ vars liv slutade i skräck och smärta när det precis hade börjat. Vi är också oroliga för den andra hunden.

Polisen meddelar att det även finns en tredje person som kopplas till brottsplatsen och det handlar om en kvinna.

Polisen vädjar

– Gärningspersonerna har setts tillsammans med en kvinna med hund i anslutning till händelsen, betonar polisen som vill att allmänheten kontaktar polisen om de kanske har sett eller hört något.

– Har du sett något runt händelsen eller har övriga uppgifter ring 114 14, vädjar polisen.

Även Kattjouren tar emot tips om händelsen.

– Vi vill göra det vi kan för att den försvarslösa valpen ska få upprättelse genom att gärningsmännen grips och för att situationen för den andra hunden ska kunna utredas. Har du sett något? Hör då av dig till Polisen på 114 14.  

Viktigt att hundvalpsmördarna grips

– Vill du absolut inte kontakta polisen men har viktig info ber vi dig att framföra det du vet till oss så kommer vi att vidarebefordra det, utan att röja ditt namn om det är din önskan.

– Tänk dock på att det alltid ger större chanser att någon blir dömd om det finns vittnen som träder fram, påminner Kattjouren.

Kattjouren, som är ideellt djurrättsnätverk, understryker vikten av att gärningsmännen grips och straffas.

– Låt oss tillsammans göra det vi kan för att de som gjorde det här ska få stå till svars. Tack för att du hjälper till, avslutar Kattjouren.

Hjälper djur i nöd

Kattjouren förmedlar hjälp till och bildar opinion för katter och  andra djur i nöd.

Läs mer om Polisens uppgifter om det grymma brottet här.

Kontakta Kattjouren och läs mer om organisationens information om dådet här.

Fotot är en illustration och avser inte de två hundarna som förekommer i texten.

Foto: D. Clarke

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen