Hundvalp dödades på ofattbart grymt sätt – Polisen vädjar om hjälp

2022 07 27

Polisen vädjar om tips i jakten efter ett brutalt dåd som drabbade en hjälplös hundvalp i Mjölby.

Grymheten och råheten är svår att förstå avseende det bestialiska brott som har ägt rum i västra Östergötland och närmare bestämt i staden Mjölby med 14 000 invånare.

Dödades i ån

Det var nu i måndags kväll som två gärningsmän gav sig på den värnlösa hundvalpen och dödade den genom att dränka den i Svartån vid Duvelund Hälsans stig i Mjölby.

Polisen vädjar nu till allmänheten om information och tips för att kunna gripa de skyldiga.

– Gärningspersonernas signalement; cirka 175- 180 centimeter långa. Pratade svenska utan brytning, uppger talespersoner vid Polisdistrikt Västra Östergötland som består av Mjölby, Motala, Vadstena, Boxholm och Ödeshög.

– Den ena var klädd i vit luvtröja blå jeans och mörka skor. Den andre var klädd i grön luvtröja, blå jeans och mörka skor, framhäver polisen.

En andra hund

Dådet har skapat bestörtning och ilska i Östergötland.

– Vi är helt förtvivlade efter att ha fått veta att en stackars valp dränktes, uppger Kattjouren.

– Rädslan och plågan som den stackars, försvarslösa valpen kände, skräcken hos den andra hunden, gör ont att föreställa sig, betonar Kattjouren som klargör att en andra hund fanns på plats när det grymma brottet begicks.

Skräck och smärta

Det är i nuläget okänt vad som hänt med den andra hunden.

– Att en liten, hjälplös valp blev dödad så grymt - utan hjälp från någon - är tragiskt bortom ord, framhåller Kattjouren.

– Våra hjärtan går sönder för den lilla valpen, en individ vars liv slutade i skräck och smärta när det precis hade börjat. Vi är också oroliga för den andra hunden.

Polisen meddelar att det även finns en tredje person som kopplas till brottsplatsen och det handlar om en kvinna.

Polisen vädjar

– Gärningspersonerna har setts tillsammans med en kvinna med hund i anslutning till händelsen, betonar polisen som vill att allmänheten kontaktar polisen om de kanske har sett eller hört något.

– Har du sett något runt händelsen eller har övriga uppgifter ring 114 14, vädjar polisen.

Även Kattjouren tar emot tips om händelsen.

– Vi vill göra det vi kan för att den försvarslösa valpen ska få upprättelse genom att gärningsmännen grips och för att situationen för den andra hunden ska kunna utredas. Har du sett något? Hör då av dig till Polisen på 114 14.  

Viktigt att hundvalpsmördarna grips

– Vill du absolut inte kontakta polisen men har viktig info ber vi dig att framföra det du vet till oss så kommer vi att vidarebefordra det, utan att röja ditt namn om det är din önskan.

– Tänk dock på att det alltid ger större chanser att någon blir dömd om det finns vittnen som träder fram, påminner Kattjouren.

Kattjouren, som är ideellt djurrättsnätverk, understryker vikten av att gärningsmännen grips och straffas.

– Låt oss tillsammans göra det vi kan för att de som gjorde det här ska få stå till svars. Tack för att du hjälper till, avslutar Kattjouren.

Hjälper djur i nöd

Kattjouren förmedlar hjälp till och bildar opinion för katter och  andra djur i nöd.

Läs mer om Polisens uppgifter om det grymma brottet här.

Kontakta Kattjouren och läs mer om organisationens information om dådet här.

Fotot är en illustration och avser inte de två hundarna som förekommer i texten.

Foto: D. Clarke

Text: Redaktionen