Hundratals hatkommentarer efter Sveriges EM-match mot Spanien

2021 06 15

Sveriges anfallsstjärna Marcus Berg drabbades av hundratals hatkommentarer på sitt instagramkonto efter EM-matchen mot Spanien igår.

Grova förolämpningar, könsord och krav på att han förlorar sitt medborgarskap fanns bland de flera hundra hatposter som vällde in på Marcus Bergs instagramkonto rapporterar Aftonbladet och Berg får nu stöd av sina medspelare.

– Otroligt tråkigt, vi vinner tillsammans och förlorar tillsammans, säger Alexander Isak.

– Det är så löjligt, så löjligt. Jag och alla andra i laget vet hur viktig ”Mackan” är för oss. Så det är otroligt lågt att hålla på med det där. Mackan vet att resten av laget har hans rygg, säger Robin Olsen till Aftonbladet.

Svenska fotbollförbundet har gått ut och kommenterat händelseutvecklingen.

– Vi håller koll och scannar av flödena. Vi kommer att sammanställa det imorgon. Sedan har vi löpande kontakt med vår säkerhetsavdelning utifall att vi kommer behöva agera med polisanmälan eller liknande, uppger presschefen Jakob Kakembo Andersson till tidningen. Polisen är inkopplas.

ANALYS

Hatet i sociala medier är ett gift som drabbar hela samhället och det är ofta en extremt icke-representativ skara personer som är väldigt högljudda och deras otroligt låga beteende säger mycket mer om dem än om något annat.

Mittbackskollegan Andreas Granqvist har lagt ut en bild på sitt Instagram där han kramar Marcus Berg med texten:

”KING @marcusberg.9 👑 Står bakom dig alltid! @swemnt 0-0 Spanien, bra start. Nu kör vi.”

❤ Det är så man ska agera och det är strålande att Granqvist visar alla unga personer  och även andra – som följer honom i sociala medier hur man ska bete sig som ett lag och stödja varandra.

Foto: Andreas Granqvist, Instagram

[yop_poll id="197"]