HOTET: Tänker dumpa 20 000 elefanter i Tyskland – “det här är inget skämt”

2024 04 04

20 000 elefanter kan “invadera” Tyskland.

Det hotet utfärdar nu Botswanas president Mokgweetsi Masisi.

"Vi betalar priset"

Anledningen till utspelet är ett tyskt förslag om att införa strängare regler för import av jakttroféer som en följd av olaglig tjuvjakt.

Men ett sådant förbud skulle bara ruinera botswanierna, säger den afrikanska ledaren till tyska dagstidningen Bild.

– Det är väldigt lätt att sitta i Berlin och ha en åsikt om våra affärer i Botswana. Vi betalar priset för att bevara dessa djur för världen, säger Mokgweetsi Masisi.

"Det här är inget skämt"

Enligt presidenten har bevarandeinsatser lett till en explosion av antalet elefanter i landet.

Jakten anses vara ett viktig medel för att hålla mängden djur i schack. År 2014 förbjöd Botswana troféjakt men lyfte restriktionerna fem år senare efter påtryckningar från lokalsamhällen.

I landet finns drygt 130 000 elefanter, världens största elefantbestånd, och man har redan erbjudit 8 000 elefanter till Angola och 500 till Mocambique på grund av “överbefolkning”.

– Vi skulle vilja erbjuda en sådan gåva till Tyskland, säger Masisi.

– Det här är inte ett skämt.

Vägrar acceptera ett nej

Masisi själv säger att Botswana inte kommer att acceptera ett nej från tyskarna.

Däremot menar det tyska miljödepartementet i Berlin att Botswana inte tagit upp problemet med Tyskland.

– I ljuset av den alarmerande förlusten av biologisk mångfald har vi ett särskilt ansvar att göra allt för att säkerställa att importen av jakttroféer är hållbar och laglig, säger en talesperson för departementet, enligt The Guardian.

Hotade skicka 10 000 till London

Tyskland är en av de största importörerna av jakttroféer i hela EU.

Nyligen hotade Botswana även att skicka 10 000 elefanter till London.

– Jag vill att britterna ska ha en smak av att leva tillsammans med elefanter som överväldigar mitt land. I vissa områden finns det fler av dessa bestar än människor, sade Botswanas djurlivsminister Dumezweni Mthimkhulu enligt brittiska Metro i mars.

– De dödar barn som kommer i deras väg. De trampar och äter jordbrukarnas skördar och lämnar afrikaner hungriga. De stjäl vattnet som från rör som rinner till folket. De har tappat sin rädsla för människor.

Foto: F. M. Dorn

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen