Hoppas på att bli USA:s 51:a delstat

2021 05 09

Tunga senatorer inom både Demokraterna och Republikanerna har uttryckt stöd för att Puerto Rico blir USA:s 51:a delstat.

Med 3,2 miljoner invånare skulle Puerto Rico, som idag är ett av USA:s fem territorier, bli USA:s 31:a folkrikaste delstat, det vill säga större än delstater som Nevada och Iowa och därmed få stor påverkan på exempelvis presidentvalen.

Vid USA-valet i november 2020 röstade 53% av invånarna i det amerikanska territoriet Puerto Rico ja till att bli en delstat i USA mot 47% som röstade nej. Demokratiske kongressledamoten Darren Soto från Florida jobbar nu allt hårdare på att göra verklighet av drömmen för många puertoricaner.

Både i Florida och New York utgör invånare med koppling till Puerto Rico en betydande andel av väljarna och de bedöms exempelvis ha hjälpt Floridas republikanske senator Rick Scott till seger över den sittande demokratiske senatorn Bill Nelson 2018.

Senator Martin Heinrich från New Mexico (D) har lovat att slåss för att ge Puerto Rico status som delstat och Soto (D) pressar nu på för att även få med sig Floridasenatorn Marco Rubio (R) som tidigare utryckt sitt stöd i frågan.

ANALYS

Det finns främst tre hinder för att nå upp till de 60 röster av senatens totalt 100 som krävs för att göra Puerto Rico till USA:s 51:a delstat:

✅ Puerto har en stor skuld som behöver hanteras – helst innan delstatsfrågan avgörs.

✅ En del politiker tvekar då de hade önskat en större segermarginal i folkomröstningen, tex 60% istället för 53%.

✅ Puerto Rico väntas främst rösta på Demokraterna vilket gör att det kan bli svårt att samla tillräckligt många röster i senaten bland Republikanerna.

[forminator_poll id="1198"]