Hon är motsatsen till Melania Trump

2021 05 09

Jill Bidens roll som First Lady blir nu allt tydligare och få om någon First Lady har mer erfarenhet av Washington DC.

Som hustru till Joe Biden som suttit i senaten i 36 år och därefter som Second Lady när maken var vicepresident i 8 år har Jill Biden tränat länge inför sin roll som rikets första dam. Hon vet vad det innebär att vara offentlig person och hon tänker inte "göra en Melania Trump" och dra sig undan strålkastarljuset - tvärtom.

Hennes bakgrund som lärare har kommit väl till pass i samband med att hon antagit uppgiften att vara Regeringen Bidens ansikte utåt när USA:s skolor så sakteliga ska öppna upp igen efter pandemin. Så här långt ser fyra olika ämnesområden ut att bli Jill Bidens hjärtefrågor:

✅  Stödja militärers familjer 

✅  Cancerforskning

✅  Återförena splittrade migrationsfamiljer

✅  Skolrelaterade frågor

Hennes främsta uppgift antas dock vara att fungera som President Bidens främsta rådgivare och stöttepelare.

ANALYS

Jill Biden ses ofta vid sin makes sida och tycks fokusera på att inget går fel när osäkra situationer uppstår.  När aktivister stormade scenen under Bidens segertal efter Super Tuesday i Kalifornien var hon blixtsnabbt framme och motade bort aktivisterna. Hon har stor chans att bli en mycket populär och uppskattad First Lady. Samtidigt nämner bedömare att hon måste se upp för att involvera sig i känsliga frågor som är alltför politiskt laddade, till exempel migration och skolåteröppningarna.

Hillary Clintons agerande som First Lady är något av ett varningsexempel på att en First Lady kan råka i blåsväder och bli en medial belastning för presidenten om det går snett. Ett plus för Jill är att hon har en god relation med Michelle Obama som kan bidra med tips om det hettar till.